Обратно към пълната версия на статията »

30 години от обявяването на с.Свежен за архитектурно-исторически резерват

30 години от обявяването на с.Свежен за архитектурно-исторически резерват
източник: youtube
A A+ A++ A
В България има много уникални места. Село Свежен, сгушило се между Карлово и Пловдив, е едно от тях. /Дарик/

Местните са категорични, че лобното място на войводата Хаджи Димитър е точно на връх Кадрафил, който е над селото. В околността на Свежен има тракийски могили, останки от крепости, калета и манастири.

Тази година Свежен отбелязва 600 години история и 30 години от обявяването си за архитектурно-исторически резерват.

Разположено в Сърнена Средна гора. Преди години в село Свежен е имало училище, читалище, здравна служба. Днес средната възраст на жителите му е 70 години, но бабите и дядовците умело ползват фейсбук.

Кметството също комуникира чрез фейсбук. Христо Енков отдава това на факта, че през зимата в селото остават малко хора, а пък и много свеженци отдавна живеят в големите градове - София, Пловдив, Варна, Бургас. Той разказва, че в "добрите години" населението на Свежен е достигало 5000 души и населеното място е било околийски център на 32 села. Сега има много хора, които живеят извън селото, но милеят за него и затова е кметът направил страница във фейсбук, за да може те да получават информация.
Енков се е върнал у нас след дълги години зад граница и е кмет на Свежен от октомври 2015г. В миналото той е бил мениджър, а сега е начертал пълна с идеи програма за мандата си, която е закачил на входа на кметството, за да може всеки да я прочете. И обещава да я изпълни.

По думите на Енков голяма част от обещанията вече са осъществени и той се надява да успее да върне старата слава на селото. 

По повод инициативата да звъни на съселяните си, Енков отбелязва, че в Свежен зимата е тежка, със сняг и поледици, а хората са възрастни и се чувства задължени към тях. "Когато нямаш възможност да си вземеш продукти или те е затрупал снегът, или близките ти са далеч, направихме "Добро утро, Свежен", за да ги чуем дали имат нужда от нещо", казва кметът. Идеята била на съпругата му, която е датчанка но много харесва България.

#Свежен #резерват #село