Обратно към пълната версия на статията »

Айсберг с размер на цял щат може да се откъсне от Антарктида

Айсберг с размер на цял щат може да се откъсне от Антарктида
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Огромен айсберг, който по размери надминава американския щат Делауеър, е на път да се откъсне от ледения шелф на Западна Антарктида, пише Profit.bg.

Това се вижда от сателитни снимки, на които се позовават експертите от Европейската космическа агенция (ESA). Според тях, когато падне в океана, айсбергът ще е един от най-големите в историята на планетата ни. Учените изчисляват размерите му на около 6 600 кв. км.

Според техните предположения, подводната част на огромния къс лед може да достигне над 200 метра.В момента пукнатината в леда е около 200 километра. Само 5 км делят айсберга от падането му във водите на океана, съобщава ЕSА. Очаква се това да се случи до няколко месеца.

След като леденото парче се откъсне от шелфа Larsen C, той ще загуби повече от 10% от повърхността си. Не се очаква айсбергът да повиши нивото на световния океан. И въпреки че ледени късове непрекъснато се отделят от Антарктида, този е толкова голям, че се налага да бъде наблюдаван по-внимателно, посочват още учените. 

Айсберг Б-15 е най-големият айсберг, записан в историята. Откъсва се от Рос Айлънд през 2003 г. и впоследствие се разпада на няколко по-малки парчета лед. Размерите му са около 295 километра дължина и 37 километра ширина, площ от 11 000 квадратни километра - колкото целия остров Ямайка. 

#айсберг #Антарктида #отделяне