Обратно към пълната версия на статията »

Над 200 вида билки в Природния парк "Рилски манастир"

Над 200 вида билки в Природния парк "Рилски манастир"
БНТ
A A+ A++ A

Над 200 вида билки има на територията на Природния парк "Рилски манастир". За да бъдат полезни през цялата година, набраните билки е важно да бъдат съхранявани правилно и при подходящи условия, обясниха специалисти от Института по ботаника към Българската академия на науките, предаде БНТ.

През този сезон на разрешените места в природен парк „Рилски манастир" се берат най-много мащерка, жълт кантарион, бял равнец, чобанка, шипка и глог.

Десислава Андонова, ст. експерт по флората в Природен парк "Рилски манастир": Това са най-често срещаните билки, които може би имат най-добри вкусови качества, защото мащерката е много хубава за чай, за разлика например от жълтия кантарион и белия равнец, които имат малко по-горчив вкус.

Специалистите съветват билкарите да берат внимателно лечебните растения, без да унищожават кореновата им система.

Десислава Андонова, ст. експерт по флората в Природен парк "Рилски манастир": Това са видове, които са ендемити, видове, които са включени в закона за биологичното разнообразие. Популацията на тези видове са с много ниска численост.

Много от лечебните растения могат да бъдат и опасни. Такива са момината сълза и дванайсетопръстника. Според специалистите, е важно да не се прекалява с количеството билки, които се използват за чай или лек.

Проф. Димитър Пеев, Институт по ботаника към Българската академия на науките: Въпросът е не само дали действа, а какво количество действа. Определено количество може да има лечебен ефект, а по-голямо количество да има отрицателен или да бъде отровно дадено растение.

За да бъде една билка ефикасна след изсушаване, трябва да се съхранявана при подходящи условия, съветват специалистите.

Проф. Димитър Пеев, Институт по ботаника към Българската академия на науките: Сушене на проветриво и хладно място, за да не се разрушават активните вещества, след това в сухо помещение, проветриво помещение в платнени или хартиени торби.

От Института по ботаника съветват лечебните растения да се берат рано сутрин, защото слънцето още не е нагряло цветовете и листата,а етеричните масла, които съдържат, не се изпаряват.

#билки #лечение #Рилски манастир