Обратно към пълната версия на статията »

Божидар Димитров за скандалите около кирилицата: Толкова знаят, толкова казват

Божидар Димитров за скандалите около кирилицата: Толкова знаят, толкова казват
БНТ
A A+ A++ A

"Смятам, че не са нарочни тези приказки. Толкова знаят хората, толкова си говорят. Единият е шахматист, другият политик. Не им е им е работата да навлизат в българската писменост. Абсолютно правилно Борисов анулира срещата. Аз бих направил същото", това коментира в студиото на "Денят започва" проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей по повод казусът с кирилицата и изказване на руският шахматист Анатолий Карпов, че тя идва от Византия. Той призна още, че, ако това е игра на политически шах, е много примитивна.

Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей: В науката този въпрос не е спорен. Има спорове около глаголицата, но около кирилицата няма. Известно е, че тя е на българската държава. Питайте Христо Стоичков от къде идва азбуката. Един спортист от къде да знае. Толкова знаят, толкова казват. Невежество. Не знам дали ние не политизираме излишно. Не бива да се свързват двете неща - освобождението и създаването на азбуката. Едното ние, другото те ни освободиха безусловно.

Вчера без да знам, че ще се развие такъв скандал и се е случил, пуснах на медиите едно съобщение за нарочна експедиция в Македония, в която да направят снимки на икони, рисувани от македонски зографи. Написаните слова върху тези икони също доказват, че кирилицата е българска азбука.

В студиото на БНТ Димитров припомни исторически факти за създаването на глаголицата и обобщи, че кирилицата е създадена от Климент в Плиска и утвърдена вероятно в Преслав в първата година на столичния период.

"Путин не е Русия. През 2013 руският патриарх казва, че азбуката идва от България. Той трябва да бъде гост, ако не бъде, все едно сме ниска и примитивна държава."

Относно споразумението с Македония той заяви:

За спора Гърция - Македония той сподели, че Македония трябва да се откаже от това име, защото е земя изцяло на територията на Гърция.

#проф. Божидар Димитров #кирилица #произход