90 кандидати от Украйна се борят за български ВУЗ-ове

29 юни 2012, петък / 16:41;
90 кандидати от Украйна се борят за български ВУЗ-ове
На снимката: Болградската гимназия. Снимка: anamnesis.info

90 са желаещите в Украйна тази година да учат в български ВУЗ-ове, съобщи Антон Киссе, президент на Асоциацията на българите в Украйна.

Кандидатстудентските изпити се проведоха в три града в страната - Приморск, Одеса и в Болград, в сградата на Болградската гимназия, обясни той, цитиран от Агенция „Фокус“.

Кандидат-студентите са решавали тест, предоставен от българското Министерство на образованието, младежта и науката.

Тази година на Украйна бяха предоставени 94 места в български ВУЗ-ове. Най-желани са хуманитарните специалности, медицина, право, международно право, туризъм.

Асоциацията на българите в Украйна провежда профориентационна работа всяка година. Във вестника на организацията се публикува информация относно условията за провеждането на изпитите.

„Организацията на кандидатстудентската кампания е много сложна, има много нюанси. Децата трябва да успеят да дойдат в посочените градове, трябва да бъдат ясно запознати с всички условия“, отбеляза Антон Киссе.

Трябва да се увеличи броят на преподавателите, които се изпращат от България в Украйна, тъй като те не са достатъчни. Заради кризата броят им беше намален, отбеляза той.