Обратно към пълната версия на статията »

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ готов за още 30 години работа другото лято

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ готов за още 30 години работа другото лято
Кристиан Костурков
A A+ A++ A

До следващото лято блок 6 на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде готов на нови 30 години работа. Това потвърди началникът на отдел "Управление на проекти в Централна и Източна Европа" на "Русатом Сервис" Всеволод Витязев, който отговаря за тези дейности в Първа атомна.

Според думите му всички дейности, извършвани от компанията, засега вървят по план и ще приключат до края на юни 2018 г., както е по договор между руската компания и нашата централа. Витязев отрече и да е имало някакви затруднения с работата досега.

"Миналата година беше по-напрегнато, защото тогава изпълнявахме паралелно два проекта – по 5-и и по 6-и блок. Но вече приключихме с работата по обследването и на 6-и блок и техническото състояние на оборудването му вече е ясно. В резултат на което в момента вече се правят изчисленията и ще бъдат подговени заключенията, което ще е финалният резултат от нашата работа", обясни Витязев.

Той допълни, че най-големите по мащаб дейности са били свързани с реакторното отделение, но междувременно от "Русатом Сервис" са подготвили и междинните си доклади, а окончателният ще бъде готов догодина. 

Витязев потвърди отново, че след приключване на същинските дейностите по подмяна на необходимото оборудване във връзка с удължаването на живота на блок 6, той вече ще работи с мощност от 104%, каквито бяха намеренията и желанията на АЕЦ "Козлодуй" още преди старта на работата по проекта и за двата работещи блока. Така те ще произвеждат повече енергия спрямо досега.

"Достигнето на планираните 104% беше предвидено и за 5-и, и за 6-и блок. И нашите доклади се изготвят именно на базата на тези проекти. Така че блокът ще работи със 104-процентна мощност", подчерта Витязев.

Той допълни и че доколкото е запознат, в бъдеще АЕЦ "Козлодуй" вероятно ще започне да работи с по-модерното ядрено гориво ТВСА-12. Но не можа да даде повече подробности, тъй като в тази област АЕЦ "Козлодуй" работи с друга компания от групата на "Росатом" - ТВЕЛ.

Източник: iNews.bg

#АЕЦ "Козлодуй" #ядрена енергия