Обратно към пълната версия на статията »

Росен Желязков: Електронното управление на институциите не е екзотика

Росен Желязков: Електронното управление на институциите не е екзотика
Нова телевизия
A A+ A++ A

Край на опашките пред КАТ при покупка на автомобил, това обеща пред нова шефът на електронно управление Росен Желязков. До есента трябва да заработи система, която ще позволи покупката на кола да става по-лесно. Институциите ще си препращат документите, а шофьорите ще ходят в КАТ, само за да си получат талона, предаде Нова телевизия. 

„Електронното управление на институциите не е някаква екзотика“. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ председателят на новосъздадената държавна агенция „Електронно управление“ Росен Желязков.

Той бе категоричен, че чакането по опашки по гишета скоро ще остане в историята.

„Хората си взимат отпуски, за да си свършат работата. Но те не са, за да се ходи по гишета, а да се почива. Това носи огромни загуби за икономиката“, коментира Желязков.

Той поясни, че в най-близко бъдеще за собствениците на автомобили ще стане много по-лесно и бързо да ги регистрират и преригистрират.

„Още при първото посещение при нотариус данните трябва да стигнат до КАТ по електронен път. После КАТ само да информира собственика кога да отиде да си вземе талона. Заплащането на таксите също може да става при нотариуса. КАТ пък може да подава информация и до съответната община за това, че колата има нов собственик“, поясни Желязков.

Той коментира и евентуалното премахване на задължителното в много случаи изваждане на свидетелство за съдимост.

„За да се случи това, трябва да се променят повече от 40 закона“, обясни експертът.

Той допълни, че премиерът Бойко Борисов е поставил много кратки срокове за въвеждане на електронното управление. Затова никой от заетите в сферата нямало дори да ползва летен отпуск.

„Електронното управление е призвано да създаде цялата инфраструктура на трансформацията в администрацията“, каза Желязков.

 

#електронно управление #КАТ #Росен Желязков #опашки