Обратно към пълната версия на статията »

Италия отстрани фаворита Германия с два гола на Балотели

Италия отстрани фаворита Германия с два гола на Балотели
Марио Балотели стана герой за Италия в полуфинала срещу Германия, след като вкара двете попадения още в първото полувреме. Снимка: uefa.com
A A+ A++ A

Отборът на Италия отстрани фаворита на Евро 2012 Германия с 2:1 в редовното време на втората полуфинална среща.

Двете попадения за "Скуадра адзура" вкара Марио Балотели през първото полувреме в 20-тата и 36-тата минута, а Месут Йозил вкара попадението за Германия от дузпа в добавеното време на втората част.

Така Италия прекрати рекордната победна серия от 15 успеха под ред за Германия и ще оспори европейската титла на Испания на финала на 1 юли.

В същото време „Скуадра адзура” спази собствената си традиция да спъва Германия, както прави в последните 8 мача на големи първенства.

Иначе Германия започна офанзивно и първа застраши вратата на Джанлуиджи Буфон с удар на Матс Хумелс в 5-тата минута, но Андреа Пирло изби топката и спаси Италия от раннен гол.

В 12-тата минута Германия пак беше на сантиметри от гола, а секунди по-късно Буфон изби изстрела на Тони Карлос.

Италия прехвърли напрежението пред вратата на Мануел Нойер в 17-тата минута, но германският страж изби на два пъти.

В 20-ата минута Италия откри резултата с гол с глава на Марио Балотели, който надскочи Холгер Бадщурбер.

В 27-та минута Месут Йозил получи шанс да изравни, но ударът му беше твърде слаб и не затрудни Джанлуиджи Буфон.

В 30-ата минута пък Тони Кроос стреля силно, но неточно от далечно разстояние. Три минути след това Германия бе близо до изравнителен гол след пробив на Жером Боатенг отдясно, но с остро центриране защитникът Федерико Балдзарети изпревари Лукас Подолски и с решаваща намеса изби топката в корнер.

В 34-ата минута пък атаката на Монтоливо бе блокирана, а секунди по-късно Сами Кедира стреля мощно от въздуха, но Буфон спаси.

Изненадващо в 36-ата минута тимът на Чезаре Прандели шокира противника си с втори гол, отново дело на Марио Балотели. Той шокира защитата на Германия с прецизен шут с десния крак от границата на наказателното поле.

След като първото полувреме завърши с аванс от 2:0, Йоаким Льов пусна в игра Мирослав Клозе и Марко Ройс във второто полувреме, като двамата смениха Марио Гомес и Лукас Подолски.

В началото на второто полувреме футболистите на Германия се амбицираха и в 49-ата минута Лаам пропиля страхотна голова възможност. В 52-ата минута пък „Скуадра адзура” отвърна с опасна атака, която завърши с центриране на Касано, но топката не достигна до негов съотборник.

В 62-ата минута Ройс изправи Буфон на нокти, стражът изби, а топката се удари в напречната греда на вратата му.

При непробиваемата защита на Италия Германия хвърли всички сили в атака през последните 15 минути на двубоя. Италия пък пропусна няколко възможности да оформи класически резултат.

В 67-ата минута след бърза контраатака на Италия резервата Алесандро Диаманти подаде на Клаудио Маркизио, но неговият изстрел не бе точен.

Италия стигна до нов невероятен шанс в 75-тата минута, когато Маркизио влезе в наказателното поле на Германия, но предпочете да стреля сам, вместо да подаде, което се оказа погрешно решение.

В 79-ата минута Даниеле Де Роси пак създаде напрежение пред вратата на Германия с центрирането си отляво, което обаче беше добре овладяно от защитата на Германия.

В 80-ата минута Кроос стреля много неточно от въздуха, а две минути по-късно резервата за италианците Антонио Ди Натале пропусна възможността да реши двбоя с неточен удар.

В 85-ата минута Ройс получи топката в наказателното поле на Италия, но бе блокиран от Балдзарети.

Германия все пак стигна до гол – във втората минута на добавеното време съдията Стефан Ланоа отсъди дузпа за Германия за игра с ръка на Балдзарети в наказателното поле.

Месут Йозил отправи страхотен удар в горния десен ъгъл във вратата на Италия, но оставащите две минути не бяха достатъчни за Германия да изравни и да изпрати мача в продължения.

Така Италия се класира на финала на Евро 2012, където ще оспорва титлата на Испания.

#Евро 2012 #футбол #Германия #Италия