Обратно към пълната версия на статията »

Австралийски учени създадоха най-евтините слънчеви панели

Австралийски учени създадоха най-евтините слънчеви панели
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Въпреки внушителната цена на слънчевите панели на Tesla, предварителните поръчки за тях оформиха опашка от година напред. Уви, скоро на пазара ще се появят доста по-евтини аналози, пише Profit.bg.

Изследователи от австралийския университет в Нюкасъл, ръководени от Пол Дастур, създадоха бюджетни слънчеви панели, предназначени за поставяне на покриви. По думите на разработчиците, те струват 30 пъти по-евтино, отколкото аналога им от Tesla. В процеса на изработване на панелите се използва технология за печат с електронно мастило върху прозрачни пластмасови листа. Новите слънчеви панели се получават леки, гъвкави и компактни. Освен това могат да се преработват повторно.

Ако разполагат с 100 кв. м силициеви клетки, те обикновено са големи, тежки и са направени от стъкло. Теглото им е сравнимо с това на африканските слонове. 1000 кв. м от този материал ще тежат около 100 кг, казва проф. Бен Воган.
Квадратен метър от тези панели ще струва 7.42 долара. За сравнение, Tesla предлага същото количество за 235 долара.

На този етап тестването на иновационните слънчеви панели се намира във финален стадий. Разработчиците твърдят, че технологията може да стане масова.Над създаването на „печатните“ слънчеви панели Пол Дастур е работил в сътрудничество с помощници повече от 10  години. Университетът в Нюкасъл в момента е на едно от трите места в света, където се работи върху развитието на технологии за „печатни“ слънчеви панели с използването на електронно мастило за предаване на електричество.

Тези панели се отличават с голяма здравина. Те са направени от материал, от който се произвежда бутилката на Coca-Cola. Това означава, че може да се преработват. По думите на разработчиците, за това е необходимо само материалът да се разплави и да се оформи отново. Преимуществото на тези панели е, че работят при слаба светлина. Това прави тяхната употреба по-изгодна, отколкото извличането на енергия чрез изкопаеми горива.

#панели #евтини