Новият археологически сезон започва с уникално откритие

9 юни 2017, петък / 13:26;
Новият археологически сезон започва с уникално откритие
БНТ

Представители на най-старата човешка цивилизация са живели във Врачанско преди близо 9 хилядолетия, още в средата на каменната ера. Това показва уникално научно откритие, с което започва новият археологически сезон в района. Доказателствата са основани на радиовъглероден анализ на артефакти от праисторията. Засега това са най-старите находки, намирани по българските земи, предаде БНТ..

Праисторическият олтар с положени в него огромни еленови рога, който беше археологическата сензация на сезон 2011-2012, сега отново е център на внимание. Той беше изваден от земята в непокътнат вид и дава богат материал за изследване. С финансовата помощ на университета в Тюбенген са направени два радиовъглеродни анализа на части от рогата, които дават категорична датировка на този артефакт.

Георги Ганецовски, директор на РИМ-Враца: "И тъй като вече от праисторическия обект край Оходен имаме дати, те са – виждате цифрите – 5700-5800, този глинен олтар с три черепа на елени очевидно обредно съоръжение, попада в по-ранен период - 6750-6640 година преди Христа.

Това означава, че праисторическото селище край Враца е било обитавано не от ранния неолит, а от късния мезолит, уточняват експертите.

Георги Ганецовски, директор на РИМ-Враца: "За първи път в България имаме уникалния шанс за проследим прехода между среднокаменната епоха и новокаменната епоха".

Археологическите разкопки в местността Валога край Враца продължават и това лято с подкрепата на Министерството на културата.