Обратно към пълната версия на статията »

Британското контраразунаване разследва защо атентаторът от Манчестър е изпуснат от поглед

Британското контраразунаване разследва защо атентаторът от Манчестър е изпуснат от поглед
YouTube
A A+ A++ A

Британското контраразунаване МИ-5 започна разследване по каква причина спец службите са изпуснали от полезрението си манчестърския терорист Салман Абеди, въпреки предупреждения, че той е потенциално опасен, съобщи Би Би Си, предаде Дарик.

„Британското правителство призна, че службата за сигурност е проучвала информацията за Абеди до момента, когато той извърши атентата и, че МИ-5 три пъти е получавала предупреждения за екстремистките му възгледи”, се казва в съобщението.

Според представител на британските власти Абеди се оказал в полезрението на тази спец служба, която го определила като потенциално опасен за обществото. МИ-5 ще подготви отделен доклад за правителството.

През януари американското ФБР също предупредило британското контраразунаване за това, че Абеди е свързан с терористична групировка, съобщава в. „Дейли мейл” като се позовава на източници от разузнаването.

ФБР е следило Абеди още от средата на миналата година. Тогава службите смятали, че той готви убийство, но тази версия не се потвърдила и разследването било преустановено.

По-рано полицията в Манчестър, припомня Би Би Си, помоли гражданите, които имат информация за движението на Абади от 18 май насам, да я предадат на властите.

В този ден Абеди се връща във Великобритания от Либия, където прекарал три седмици. Родителите му са либийци, избягали от режима на Муамар Кадафи в Обединеното кралство.

След като няколко години живяло в Лондон, семейството се премества в Манчестър, но сега може да се върне в родината си.

#Манчестър #ФБР #Салман Абеди #разследване