Обратно към пълната версия на статията »

Депутатите приеха ветото върху Закона за горите

Депутатите приеха ветото върху Закона за горите
Ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за горите беше прието с 5 гласа „за”, 38 „против” и 84 „въздържали се”.
A A+ A++ A

С гласовете на депутатите от мнозинството и опозицията промените в Закона за горите бяха върнати за ново обсъждане в Народното събрание.

Ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за горите беше прието с 5 гласа „за“, 38 „против“ и 84 „въздържали се“, предаде „Фокус“.

Така със 122 гласа ветото на президента беше прието от парламента.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов също присъства на дебатите по ветото и представи пред депутатите становището на правителството, след като премиерът Бойко Борисов го изпрати спешно в парламента преди заседанието на Министерския съвет.

„ГЕРБ няма да допусне този закон да бъде гласуван, докато не се получи обществен консенсус“, бе категоричен министър Мирослав Найденов.

Протестите срещу Закона за горите бяха провокирани от текстовете, които позволяват строежа на ски съоръжения без промяна на предназначението на горските площи.

Тази част от закона стана известна като „Поправката Цеко Минев“, който е председател на Българската федерация по ски и собственик на фирмата „Витоша ски“, която стопанисва съоръженията на Витоша.

Заради това стотици граждани организираха няколко блокади на кръстовището на Орлов мост в София с настояване президентът да наложи вето върху Закона за горите.

В последствие държавният глава изпълни искането на природозащитниците и наложи вето върху промените в Закона за горите, като го върна в Народното събрание за прегласуване.

#Закон за горите #Народно събрание #вето #Росен Плевнелиев #Мирослав Найденов