Обратно към пълната версия на статията »

Атентаторът от Манчестър бил част от силно религиозно семейство

Атентаторът от Манчестър бил част от силно религиозно семейство
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Главният заподозрян за самоубийствения атентат в Манчестър, при който загинаха 22 души, Салман Абеди е бил член на силно религиозно семейство, който се е замесил с банди и през последните години се е обърнал към радикалния ислям. До това заключение е стигнал в. „Файненшъл таймс“ след разговори с приятели и съседи на семейство Абеди в Манчестър, пише Труд.

Вчера началникът на полицията на Манчестър Иън Хопкинс посочи 22-годишния Салман Абеди за основен заподозрян, но отказа да съобщи подробности за него, заявявайки, че основният приоритет е да се установи дали е действал сам или като част от мрежа. Абеди и брат му Исмаел са посещавали Ислямския център на Манчестър, където баща им е известна фигура, предаде „Гардиън“, цитиран от ДПА.

Мохамед Саед, главен имам на джамията, заяви, че Абеди го гледал „с омраза“, след като произнесъл проповед, критикуваща „Ислямска държава” и либийската салафистка ислямска милиция Ансар аш Шария. Анонимен член на либийската общност в Манчестър описва Абеди като „тихо момче“. Родителите на Абеди са получили убежище във Великобритания, след като избягали от режима на бившия либийски лидер Муамар Кадафи. Салман има двама братя и сестра и шестчленното им семейство живее в Манчестър от повече от 10 години.

В. „Телеграф“ съобщи, че според непотвърдени слухове в града всички освен Абеди и един от братята му са се върнали в Либия. Смята се, че останалият във Великобритания брат е 23-годишният мъж, арестуван вчера от британската полиция. От 2014 г. Салман Абеди е учел бизнес в Университета „Салфорд“ в Манчестър, но има данни, че от месеци не е посещавал лекциите.

Вчера полицията претърси част от университета, откъдето потвърдиха, че заподозреният е бил техен студент.

От The Sun нарекоха атентатора от Манчестър "лице на чистото зло". 24 часа припомня, че Салман Абеди удави в кръв концерта на Ариана Гранде в понеделник вечерта. 22-ма души, повечето от които деца и младежи, загинаха при атаката. 119 души от публиката са ранени. Сред жертвите е и 22-годишният атентатор.

Самоубиецът се самовзриви с натъпкан с пирони експлозив сред тълпата във фоайето до входа на зактиритя стадион "Манчестър Арена" в 22,35 часа местно време. Това стана след края на концерта минути след като американската попзвезда напусна сцената и лампите светнаха.

#Манчестър #Салман Абеди #Ариана Гранде