Обратно към пълната версия на статията »

Тръмп: Палестина и Израел са готови за мир

Тръмп: Палестина и Израел са готови за мир
YouTube
A A+ A++ A

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че палестинският президент Махмуд Абас и израелският премиер Бенямин Нетаняху са готови да положат усилия за постигане на мир, но предупреди, че няма да е лесно да се постигне споразумение, предаде Ройтерс, информира бТВ.

"Тази сутрин се срещнах с президента Абас и мога да ви кажа, че палестинците са готови за постигане на мир. След срещата с добрия ми приятел Бенямин също мога да ви кажа, че той иска мир. Постигането на мир обаче няма да е лесно. Всички знаем това.

И двете страни ще са изправени пред тежки решения. Но с решителност, компромиси и вярата, че мирът е възможен, израелците и палестинците могат да сключат споразумение", каза Тръмп в реч в Музея на Израел в Ерусалим.

Той същевременно заяви, че движенията Хамас и Хизбула обстрелват с ракети израелски селища и училища, отбелязва Асошиейтед прес.

Президентът на САЩ каза, че трябва да се изгради коалиция от партньори, които споделят целта за смазване на екстремизма.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази задоволство, че палестинският президент Махмуд Абас осъди атентата в Манчестър. Нетаняху изрази надежда, че това е предвестник на "истинска промяна". Той редовно обвинява Абас, че подстрекава насилието.

Осъждането на атентата от Абас "може да е първата и решаваща стъпка по пътя към истински мир", каза израелският премиер. Той каза на американския президент, че Израел и палестинците могат да напреднат към траен мир през мандата на Тръмп.

Тръмп обеща, че правителството му винаги ще стои редом с Израел и се зарече Иран никога да не се сдобие с ядрени оръжия, предаде ДПА. "Лидерите на Иран редовно призовават за унищожение на Израел. Не и при Доналд Джей Тръмп", заяви президентът на САЩ, предизвиквайки аплодисменти със ставане на крака.

"Казваме ви го тук и сега: Иран няма да има ядрено оръжие. САЩ са ангажирани с недопускане на поява на ядрено оръжие в Иран и с прекратяване на подкрепата му за терористи и екстремисти", заяви Тръмп, цитиран от ТАСС.

По-късно днес Тръмп ще замине от Израел за Ватикана.

#Доналд Тръмп #Израел #Палестина #мир