Обратно към пълната версия на статията »

Жалби до КЗК спряха поръчката за ТОЛ-системата

Жалби до КЗК спряха поръчката за ТОЛ-системата
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Процедурата за възлагане на обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на ТОЛ такси от автомобилите над 3,5 т. е временно спряна поради постъпилите в петък – 19 май, три жалби. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ, пише Труд.

Всички действия по процедурата спират до произнасяне на компетентните органи. Процедурата за възлагане на обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на ТОЛ такси от автомобилите над 3,5 т. бе възобновена на 18 май. Кандидатите разполагаха с по-малко от 24 часа, за да подадат офертите си.

До 17.00 часа в петък, 19 май, в деловодството на Агенция „Пътна инфраструктура“ постъпиха 6 оферти, но три жалби постъпиха в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). В петък регионалният министър Николай Нанков обяви, че над 600 милиона лева губим от липсата на тази система. Това е 2000 километра рехабилитация на път, нов магистрален участък.

От „Движение България на гражданите“ призоваха премиера Бойко Борисов да спре поръчката. Според тях краткият срок от 1 ден нарушава принципа за равнопоставеност на участниците. Преди още преди четири месеца лично президентът Румен Радев се обяви против възобновяване на процедурата за възлагане на обществена поръчка за ТОЛ таксите. Това беше и едно от първите явни противоречия между премиера, тогава втори мандат и в оставка, Борисов и новия държавен глава.

#КЗК #АПИ #ТОЛ