Обратно към пълната версия на статията »

Тръмп подготвя стратегия за Афганистан

Тръмп подготвя стратегия за Афганистан
YouTube
A A+ A++ A

Изтеглянето на международните сили от Афганистан през 2014 г. доведе до значително увеличаване на военната активност в тази централноазиатска държава: основно от страна на талибаните, които контролират вече почти половината страна, предава Deutsche welle. Терористичната групировка „Ислямска държава“ също има малко, но значимо присъствие, макар че лидерът на организацията в Афганистан Абдул Хасиб беше убит миналия месец при операция на водените от САЩ специални сили.

С увеличаването на нападенията високопоставени военни съветници на американския президент Доналд Тръмп призоваха за разполагането на допълнителни войски в страната.

„Не ни достигат няколко хиляди души“, коментира командирът на операцията на НАТО „Решителна подкрепа“ Джон Никълсън през февруари.

От своя страна министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис не даде допълнителни детайли относно следващите ходове на американската администрация, но не изключи възможността за увеличаване на броя на военнослужещите, имайки предвид настоящия „застой“ с талибаните.

„В момента се занимаваме с определянето на предизвикателствата“, подчерта Матис. „Няма нито една нация, която да успее се справи с това“, допълни министърът, имайки предвид директивата на Тръмп за оценяване на ситуацията в Афганистан и за обобщаване опциите за това как да се продължи в бъдеще.

Докато анализаторите призоваваха Вашингтон да промени политиката си, администрацията на Тръмп подготвяше обявяването на стратегията си за Афганистан. В понеделник Матис отбеляза, че тя ще бъде публикувана „много много скоро“.

Очаква се Тръмп да разкрие визията си за Афганистан преди срещата на лидерите от НАТО, на която той планира да присъства този месец.

#Афганистан #Доналд Тръмп