Обратно към пълната версия на статията »

Алерголог: Заболелите от астма в Стара Загора са се увеличи рязко през последните години

Алерголог: Заболелите от астма в Стара Загора са се увеличи рязко през последните години
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Заболяванията от астма и алергии в Стара Загора, особено сред децата, са се увеличили рязко през последните години. Това, според алерголога д-р Пламен Яковлиев, се дължи не само на фините прахови частици, но и на неизвестен замърсител във въздуха в града, предаде БНР.

Официална статистика за ръста на астматичните и алергичните заболявания няма. Последното изследване е отпреди десет години и показва, че от астма в България страдат 8 на сто от хората, а за Стара Загора процентът е значително по-висок, твърди д-р Яковлиев.

"Освен, че се подмладява, астмата става и все по-тежка. Това е свързано пак със замърсяването на атмосферния въздух, т.е. има и токсичен момент, не само алергични компоненти, няй-вече замърсяване с неизвестен характер и с големия трафик", коментира алергологът.

Тежка е картината с тези заболявания и в региона на Източномаришкия басейн, където се намират въглищните топлоцентрали. От "Грийпийс" коментират, че трябва да се върви към затварянето на фабриката "Брикел". "Подобни бактерии са една от основните причини за това битово горене да има такъв голям дял като източник на замърсяване, защото наистина са с изключително лошо качество", допълват от организацията.

#астма #Стара Загора