Обратно към пълната версия на статията »

Австрия и България разбиха мрежа за трафик на хора

Австрия и България разбиха мрежа за трафик на хора
Международната операция е била насочена срещу трафик на жени с цел сексуалната им експлоатация, сводничество и склоняване на непълнолетни към проституция. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

При съвместна акция австрийската и българската полиция са разбили мрежа за трафик на хора.

Престъпна група, занимавала се с трафик на хора, е задържана на територията на България и Австрия, уточняват от пресцентъра на МВР. Операцията е последният етап от дълго разследване.

Международната операция е била насочена срещу трафик на жени с цел сексуалната им експлоатация, сводничество и склоняване на непълнолетни към проституция.

Задържани са седем членове на организирана престъпна група – четирима мъже и три жени.

Разследването започнало през септември миналата година по сигнал, че в т.нар. „студио“ във Виена се предлагат сексуслуги. В заведението работели група българи.

Случаят бил поет от Областната криминална служба във Виена и Федералната криминална служба, които веднага осъществили връзка с българските си колеги. Така започнали оперативните действия в България от служители на сектор „Трафик на хора“ в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и дирекция „Международно оперативно сътрудничество“.

В интензивния обмен на информация се включили и офицерите за връзка на двете страни, Полша и Гърция.

Повечето от жертвите били слабо образовани и произхождали от социално слаби семейства. След „ухажване“ и засилено внимание, те постепенно се откъсвали от семейство и приятели, ставали емоционално зависими и готови почти на всичко за връзката си и общото бъдеще с „мъжа на живота им“.

Така не се налагало да бъдат убеждавани дълго, за да се съгласят да работят като проститутки за уж „кратко“ време. Обещанието било, че със спечелените пари ще си изградят солидна основа за съвместно съжителство в България.

Така те доброволно се превръщали в жертви и разбирали за ролята си едва след като вече били впримчени в престъпната схема. Някои от тях опитвали да се откажат, но под психически и физически тормоз, понякога насочен не само срещу тях, но и срещу децата им или други членове от техните семейства, те били връщани към занаята.

Според първоначалните данни престъпната схема е действала предимно на територията на България, Австрия, Полша и Гърция. Освен жени, които били склонявани да упражняват древния занаят, в нея били привлечени и мъже. Те били принуждавани да просят, а парите отново отивали в ръцете на „организаторите“.

Установено е, че седмината задържани разполагат с множество имоти и парични средства в България, произходът на които не може да бъде доказан.

Задържането на престъпната група, действала на територията на различни европейски страни, стана възможно благодарение на осъществените трансгранични действия по разследването. Те ще продължат с оглед придобитите данни за още жертви, произхождащи от други държави – членки на ЕС, и установяването на други членове на организираната престъпна група.

#МВР #трафик #хора #операция #Австрия #група