Обратно към пълната версия на статията »

Първи депутат от ДПС с оставка след решението на Исаев да остане в парламента

Първи депутат от ДПС с оставка след решението на Исаев да остане в парламента
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Народният представител Камен Костадинов се отказва от депутатското си място заради феномена "15/15". Още в сряда ДПС изгони от редиците си Ангел Исаев, който беше избран за депутат заради съвпадението на номера си в листата и номера на партията в бюлетината. Тъй като Исаев оказа да напусне парламента, Камен Костадинов подава оставка, предаде Дарик.

"Това мое решение е продиктувано от следните съображения - във Велико Търново и в Бургас, и в двете листи бяха реализирани преференции на случаен принцип или феноменът 15-15", обясни Костадинов пред журналисти в парламента. 
Той посочи, че не приема това като воля на избирателите, а като случайност и грешка, която се появява.

"Водачът на листата има освен привилегията да бъде водач, и отговорността за поведението на хората в съответните листи. Считам, че отговорността и примерът са нещо, което се дават лично", заяви Костадинов. "С този акт искам да дам модел на поведение, да покажа, че политика не се прави само в парламента и че сме част от съответните партии и представляваме колективна роля", отбеляза той.

Камен Костадинов уточни, че остава в политиката и в ръководството на ДПС. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че партията има решение да не се реализира мандат на база случайни преференции от рода на 15/15 или в случая 9/9. По думите му Ангел Исаев е декларирал, че няма да реализира мандат на базата на този феномен. "За съжаление той реши да реализира мандат не по правилата, коментира Карадайъ" и допълни, че в този случай ще имат и законодателна инициатива за решаването на този въпрос.
 
Той потвърди още, че уважава и високо оценява решението на Камен Костадинов.

#Камен Костадинов #ДПС #Мустафа Карадайъ #Ангел Исаев