Обратно към пълната версия на статията »

Арнаудова: Няма данни да е бил оказван натиск върху Семерджиев, но имаме свидетелски показания срещу него

Арнаудова: Няма данни да е бил оказван натиск върху Семерджиев, но имаме свидетелски показания срещу него
Източник: БНР
A A+ A++ A

Няма доказателства на служебния министър на здравеопазването Илко Семерджиев да е бил оказван натиск, има обаче свидетелски показания срещу него, с които смятаме, че ще можем да убедим съда, че има извършено престъпление. Това обясни говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров – Румяна Арнаудова пред БТВ.

„Конкретните заплахи, които Семерджиев е отправил, са: „Мога да ви уволня, мога да ви направя и други неща“. Това е част от разговора и част от формата на принуда, които той е използвал. Преди това е поискал оставката на директора на Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) Асена Стоименова, а тя е отговорила, че няма да си я подаде", коментира Аранудова. Със заплашителен тон министърът е уточнил, че очаква на 27 март тя да назначи посоченото ѝ лице за свой заместник и че секунда повече няма да я чака, но според Стоименова посоченото от Семерджиев лице е било в конфликт на интереси. "Така че има няколко думи с изключително заплашителен и настоятелен тон, които ние възприемаме като заплаха“, каза Арнаудова, пише Труд.

Няма запис на този разговор, не са използвани специални разузнавателни средства, но имаме свидетели и очевидци. С гласни доказателства смятаме, че ще можем да убедим съда, че има извършено престъпление, посочи тя. Лицето, за което Семерджиев е настоявал да бъде назначено, е било в конфликт на интереси с поста, тъй като именно проверката на Стоименова в интернет и Търговския регистър е показала, че той е собственик на няколко дружества, всички в областта на здравеопазването, които са подотчетни на агенцията. Тоест едно подотчетно лице ще стане контрольор, обясни Арнаудова.

Според нея не е работа на министъра да дава предложения за назначаването на заместници и щом не е имало такива, очевидно не се е налагало. Няма умишлена атака или нагласено разследване срещу служебният вицепремиер и здравен министър Илко Семерджиев, коментира говорителят на главния прокурор пред БНТ. По думите й, досъдебното производство срещу Семерджиев е започнало още в края на февруари. Въпреки че е бил призован да даде обяснения по случая на 31-ви март, здравният министър не го е направил, коментира още Арнаудова.

Арнаудова коментира още, че прокуратурата към момента не е прключила проверката по сигнал на Божидар Лукарски срещу служебния министър на икономиката Теодор Седларски за друго нерегламентирано назначение. Има се предвид изтекъл запис в интернет, съдържащ данни за злоупотреба със служебно положение при рокадите в борда на "Ел Би Булгарикум". В сигнала се твърди, че се назначава лице, свързано с японската фирма, която прави голяма вноска за ползването на патента за кисело мляко. „Това за нас индикира като престъпление по служба“, каза Арнаудова, информира БГНЕС.

По-рано в съобщение до медиите Семерджиев каза, че заплаха не е имало, нито искане за оставка, но ИАЛ е управлявана еднолично, като същевременно не е изпълнявала функциите си добре, затова е поискал назначаването на заместник-директор. Стоименова пък повече от месец организирала масиран натиск върху министъра, за да не бъде сменена. 

 

#Сотир Цацаров #Румяна Арнаудова #Илко Семерджиев #Божидар Лукарски #Асена Стоименова