Обратно към пълната версия на статията »

Лукарски: Десните претърпяха поражение на изборите, трябва да се саморазпуснат

Лукарски: Десните претърпяха поражение на изборите, трябва да се саморазпуснат
Източник: OFFNews
A A+ A++ A

Подалият оставка лидер на СДС Божидар Лукарски определи като поражение изборния резултат на Реформаторския блок, който не успя да се пребори за място в парламента. „Последната седмица при тези социологии, които даваха изравняване на ГЕРБ и БСП, беше ясно, че ще се вдигне изборната активност и много от гласовете на по-малките партии ще се прелеят или към ГЕРБ, или към БСП. От това пострадахме не само ние, а и Обединените патриоти и „Воля” на Веселин Марешки”, коментира той в предаването по БТВ.

Според него и трите десни формации, които не минаха 4-процентния праг – РБ, „Да, България” и „Нова република”, са претърпели поражение на изборите и следва да се саморазпуснат, за да започнат наново разговори на неутрален терен. „Не ни достигна това, че не бяхме обединени. Трябва да има нов разговор за десницата и да се върви към обединение”, категоричен беше той. „Всички сме виновни, за да сме на този хал и да има 300 000 души, непредставени в парламента”, посочи Лукарски, пише Труд.

„Факт е, че РБ не е печеливша формула и трябва да се започне наново разговор за десницата, но не беше грешка, че няма единен лидер. Обединените патриоти много добре си живеят и дават добри резултати, без да имат единен лидер”, заяви бившият икономически министър. По думите му обединението с РБ е навредило на „Глас народен”, които са загубили от автентичните гласове. „Те дори влязоха донякъде в нашето донякъде схоластично и консервативно говорене, което им изяде от избирателите”, каза Лукарски.

Той призна, че е изненадан, че служебният премиер Огнян Герджиков е гласувал за РБ, както самият той призна снощи. Въпросът за нов лидер на СДС ще се решава през май. „Ще остана в политиката и в СДС, няма да се цепя и да правя нови партии”, обеща Лукарски.

Той призна, че според закона е много вероятно СДС да изгуби централата си на „Раковски” 134. „Има един евродепутат, излъчен от РБ и би следвало РБ да има право на централа, но това е въпрос на тълкувание”, отбеляза Божидар Лукарски. Той заяви, че семейството му живее с 2100-2200 левана месец.

#БСП #СДС #Божидар Лукарски #РБ