Обратно към пълната версия на статията »

Земеделската комисия подкрепи ветото върху Закона за горите с „въздържал се"

Земеделската комисия подкрепи ветото върху Закона за горите с „въздържал се"
Земеделската комисия ще свика нова обществена дискусия по законопроекта на 3 юли, обяви председателят й Десислава Танева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентарната комисия по земеделие подкрепи президентското вето върху Закона за горите с 11 гласа „въздържал се" и нито един „за" или „против".

Гласуването бе предшествано от безпредметна дискусия, която вбеси както ГЕРБ и опозицията, така и природозащитниците заради неяснотата какво всъщност се гласува - дали подкрепа за самия закон или за президентския указ, предаде „Дневник".

Емил Димитров от ГЕРБ, който е сред най-отявлените привърженици на законопроекта, обяви, че ще гласува „въздържал се", но уточни, че не е съгласен с мотива на президента Росен Плевнелиев за ветото, че законът е в противоречие с конституцията.

В отговор Спас Панчев от левицата каза, че противоконституционен бил текст, който позволява земеделски земи да се отреждат без промяна на предназначението за неземеделски нужди, защото според конституцията земеделските земи се използват за земеделие.

Зам.-председателят на Изпълнителната агенция по горите Красимир Каменов за пореден път заяви, че най-спорната поправка, станала известна като „Витоша ски" не спестявала пари на ски инвеститорите.

Текстът, който бе поискан персонално от фирма „Витоша ски" с ултиматум, че без него няма да пусне лифтовете над София, предвижда ски писти и лифтовете да се строят в гора, без тя да се изключва от горския фонд, с отстъпено право на строеж.

Красимир Каменов даде пример с Боровец, където по думите му изключването на 1 декар от горския фонд струва 25 000 лева, а 30-годишно право на строеж - 75 000 лв.

„Ние правим ситуационно законодателство," каза по повод поправката Димчо Михалевски от Коалиция за България.

В тази посока бе и изказването на съпартиеца му Георги Божинов: „Струва ли си да променяме закона само за един случай", запита той.

Венцислав Лаков от „Атака" заяви, че на утрешното обсъждане на президентското вето в пленарна зала, партията му ще го подкрепи.

„Поредният мит на прехода е, че ще печелим от ски туризъм. Пирин и Рила не са Алпите," каза той.

Думата изненадващо бе дадена и на журналиста от „Канал 3" Сашо Диков, който се изказа в подкрепа на закона.

Според него правителството отговорило панически на протестите на „еколозите". Той упрекна Венцислав Лаков за „заклинанията". „Какво по-хубаво от това държавата да подпомага ски спорта," запита журналистът.

„Конституционните права на гражданите са много важни и затова са записани в конституцията," заяви в отговор адв. Свилен Овчаров от страната на природозащитните организации.

Той припомни, че за да създаде преференции за определен тип бизнес като ски-курортите пред всички останали, държавата трябва още на етап законопроект да поиска становището на Европейската комисия, което не е било направено.

„Земеделската комисия ще свика нова обществена дискусия по законопроекта на 3 юли," обяви председателят й Десислава Танева.

#Закон за горите #вето #Росен Плевнелиев #Емил Димитров #ГЕРБ #Спас Панчев #Изпълнителна агенция по горите #Красимир Каменов #„Витоша ски" #Димчо Михалевски #Венцислав Лаков #„Атака" #Сашо Диков #Десислава Танева