Обратно към пълната версия на статията »

Първият полуфиналист на Евро 2012 - Чехия или Португалия?

Първият полуфиналист на Евро 2012 - Чехия или Португалия?
С двата си гола срещу Холандия Кристиано Роналдо изпревари Луиш Фиго в класацията на голмайсторите на националния отбор на Португалия. Снимка: uefa.com
A A+ A++ A

Отборите на Чехия и Португалия поставят началото на четвъртфиналната фаза на Евро 2012 в 21:45 часа на Националния стадион във Варшава.

Лидерът в Група А Чехия и вторият в Група B Португалия ще излъчат първият полуфиналист на форума в Полша и Украйна в директна елиминация, като срещата ще ръководи британският рефер Хауърт Уеб.

След драматичната загуба от Русия в първия си мач от шампионата, Чехия се наложи над Гърция и Полша, като в крайна сметка стигна до първа позиция в класирането на Група А с 6 точки.

Португалия също извоюва 6 точки, само че в „групата на смъртта" - Група B. Отборът завърши с две победи и загуба с 0:1 от Германия, която пък бе единственият безапелационен победител в групите.

В решителния двубой Пауло Бенто ще разчита на звездата на „Реал" Мадрид Кристиано Роналдо, който беше в блестяща форма в мача срещу Холандия. Той вкара два гола, удари две греди и имаше още над 10 удара в очертанията на противниковата врата.

С двата си гола срещу Холандия Кристиано Роналдо изпревари Луиш Фиго в класацията на голмайсторите на националния отбор на Португалия. Той има 34 гола, докато Фиго е с 32.

Португалия няма кадрови проблеми и ще може да се възползва от най-добрите си играчи. Това е единственият отбор на Евро 2012, използвал една и съща стартова единайсеторка във всичките си мачове от груповата фаза.

На върха на атаката ще застане Елдер Пощига, традиционно следван от Луиш Нани и Кристиано Роналдо.

Раул Мейрелеш, Мигел Велосо и Жоао Мутиньо пък ще охраняват центъра.

Звездата в отбора на Чехия пък – полузащитника от „Арсенал" Томаш Росицки, има травма на ахилесовото сухожилие след мача срещу Гърция.

Ако той не успее да се възстанови на време, селекционерът Михал Билек ще го замени с Даниел Колар, който играе за „Виктория" Пилзен.

Атаката на Чехия най-вероятно ще води отново Милан Барош от „Галатасарай".

Първият четвъртфинален двубой на Евро 2012 събужда спомена за турнира през 1996 г., когато Чехия елиминира Португалия точно в тази фаза с 1:0.

Иначе отборите на Португалия и Чехия се срещат за първи път през 1930 г. в Лисабон, когато домакините печелят с 1:0.

#Евро 2012 #Чехия #Португалия #Пауло Бенто #Михал Билек #Кристиано Роналдо #Томаш Росицки #четвъртфинал