Обратно към пълната версия на статията »

Ограничения в Испания! Без стари автомобили в Мадрид от 2025 г.

Ограничения в Испания! Без стари автомобили в Мадрид от 2025 г.
pixabay.com
A A+ A++ A

Кметът на Мадрид обяви, че въвежда ограничения за достъпа на стари автомобили до центъра на града като част от борбата срещу замърсяването на въздуха с фини прахови частици. Мярката ще се приложи за бензинови автомобили, регистрирани преди 2000 г. и дизелови, регистрирани преди 2006 г. забраната ще влезе в сила от 2025 г., съобщи Ройтерс.

Планът, разписан подробно на страницата на общинския съвет в Мадрид, предвижда от 2017 г. да започне опис на автопарка в града. От 2019 г. нататък в продължение на шест години ще се изработят мерки, които трябва да подпомогнат обновяването му, за да може ограниченията да влязат в сила от 2025 г.

Санкцията засяга една пета от колите, регистрирани в момента в испанската столица. Местните власти очакват ограничението да намали нивата на азотен диоксид с около 15%.

Планът, представен от екипа на кмета Мануела Кармена, включва общо 30 мерки. За осъществяването му са предвидени 544 млн. евро.

Според в. "Ел паис" в Мадрид ще се въведат и зони с намалена максимална скорост, а на входовете на града максималната допустима скорост ще стане 70 км/ч вместо сега разрешените 90 км/ч. 

#забрана #стари коли #Мадрид #замърсяване на въздуха