Обратно към пълната версия на статията »

"Газпром“ няма да търси обезщетения от България за „Южен поток“

"Газпром“ няма да търси обезщетения от България за „Южен поток“
Източник: Economic.bg
A A+ A++ A

"Газпром“ няма да иска обезщетения от българските си партньори заради прекратяването на проекта „Южен поток“, съобщи еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер. Това става ясно от съобщение на пресцентъра на представителството на Европейската комисия в България, пише Труд.

"Газпром“ окончателно ще премахне всички клаузи за сегметиране на пазара от договорите си за доставка на газ с клиенти от Централна и Източна Европа, включително, разбира се, с българските клиенти. Това ще даде възможност за извършването на свободен пренос на газ в Централна и Източна Европа.

Българските клиенти ще могат да изнасят газ за други пазари в ЕС и да внасят газ от тях без никакви ограничения, произтичащи от договорите за доставка на "Газпром“. Освен това, руската компания е поела ангажимент да преразгледа цените за доставка на синьо гориво за България и Балтийските държави, които от ЕК определят като „прекомерно високи“.

Газпром пое ангажимента да отстрани всички договорни пречки пред свободния пренос на газ на централно- и източноевропейските газови пазари, посочват от ЕК. Разпоредбите на "Газпром“ за мониторинга и измерването на газ са изолирали българския пазар от газовите пазари на съседните държави от ЕС. Руската компания се ангажира да направи промени в съответните договори.

За да се разглеждат по-добре бъдещите международни споразумения те ще подлежат на предварителен контрол от страна на Брюксел. Предложението беше прието от Европейския парламент и сега предстои да бъде разгледано от Съвета на ЕС.

#Газпром #ЕС #ЕК #Южен поток #Маргрете Вестагер