Обратно към пълната версия на статията »

Шеметна победа на Швеция, Франция на четвъртфинал

Шеметна победа на Швеция, Франция на четвъртфинал
Голът на Златан Ибрахимович екзалтира футболистите на Швеция, въпреки че победата беше без значение. Снимка: uefa.com
A A+ A++ A

След шеметна победа над Франция с 2:0 Швеция отпадна от Евро 2012, класирайки се на последно място в Група D след двете предишни загуби в първата финална фаза на турнира.

Нападателят на „Милан“ Златан Ибрахимович откри резултата в 54-тата минута с атрактивен гол от странична ножица, а минути преди края на редовното време Себастиан Ларсон удвои.

Победата на Олимпийския стадион в Киев, с която Швеция защити честта си на първенството, беше първото поражение за Франция в последните 23 мача и първа загуба от този съперник от 1969 г. насам.

Въпреки това „петлите“ останаха на второ място в групата, което ги изпраща на четвъртфинал срещу трудния съперник Испания – действащ световен и олимпийски шампион.

Първите 45 минути бяха доста слаби и за двата отбора и логично завършиха с нулево равенство.

Все пак ситуации не липсваха – първо Ола Тойвонен стреля в аут, а после Себастиан Ларсон улучи тялото на френския страж Юго Лорис.

Франция отвърна със заплаха от страна на Франк Рибери, който стигна до наказателното поле по левия фланг, но вратарят на Швеция Андреас Исаксон опази мрежата си.

Вероятно най-опасната ситуация през първата част беше в 13-тата минута, когато Ола Тойвонен се оказа сам срещу вратаря, но ударът му срещна лявата греда.

След интересните първи минути на двубоя, изглежда, емоциите и амбициите се поуспокоиха и играта се пренесе в центъра на терена.

В края на полувремето Франк Рибери преодоля сам отбраната на Швеция през центъра и стреля от границата на наказателното поле, но ударът му се отклони в противников защитник и излетя извън очертанията на вратата.

Играта се промени коренно през второто полувреме, което зарадва публиката с много по-динамична игра и повече положения пред двете врати.

Страничните рефери спряха първите две атаки на Швеция заради засади, но при следващата вратарят на Франция трябваше да овладее опасен шут на Ким Калстрьом, отправен след центриране на Кристиян Вилемсон.

Юго Лорис обаче нямаше как да предотврати удара от странична ножица, с който Златан Ибрахимович откри резултата за Швеция.

Надъхани от преднината в резултата, играчите на Ерик Хамрен изцяло доминираха през следващите минути, като изпуснаха две великолепни възможности да удвоят чрез Кристиан Вилемсон и Олоф Мелберг.

Франция се върна в играта чак след 65-ата минута, когато Карим Бензема и Франк Рибери отправиха удари към вратата, които не попадаха в очертанията й.

„Петлите“ продължиха да търсят изравнително попадение. Първо Ян Мвила отправи удар към вратата в 71-вата минута, но противниковият страж изби в корнер. Оливие Жиру засече центрирането с глава, но топката премина на сантиметри от гредата.

Минути по-късно Андреас Исаксон изби с крак отличния удар на Флоран Малуда.

След многобройните пропуски на французите шведите успяха да отбележат още един гол на Юго Лорис, когато Себастиан Ларсон стреля в празната врата на Франция.

Така успехът на шведите бе затвърден, а французите трябваше да се примирят с първото си поражение след 22 мача без загуба под ръководството на Лоран Блан. Не примирение обаче ще бъде стратегията на отбора преди сериозният съперник на четвъртфинала в събота на 23 юни.

#Евро 2012 #футбол #Швеция #Франция #Златан Ибрахимович