Обратно към пълната версия на статията »

Рашидов не бил ски инвеститор, но членувал в „Природа за хората“

Рашидов не бил ски инвеститор, но членувал в „Природа за хората“
Стачките станаха модерни в България, защото ние винаги, така, гледаме, ако светът скача от 20-ия етаж, и ние сме готови да го направим, коментира Рашидов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министър Вежди Рашидов е бил член на организацията „Природа за хората и регионите“, но не е инвестирал в ски курорти, уточнява специално съобщение на пресцентъра на Министерството на културата.

Пресслужбата категорично отрича „тиражираната в медийни публикации информация“, че „Вежди Рашидов е член на Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите“ и е инвеститор в ски курорти“.

„Още на 4 юни 2009 г., преди да стане министър на културата, Вежди Рашидов е подал молба за напускане на организацията „Природата за хората и регионите“, се казва в прессъобщението.

Тази молба е била удовлетворена от самия председател на организацията Филип Цанов.

Сдружение „Природата за хората и регионите“ подкрепя промените в Закона за горите, които предизвикаха мащабни граждански протести, и според неговите представители с наложеното от президента вето се спират инвестициите в планинските общини.

Протестът на защитниците на природата беше провокиран от текста в Закона за горите, който позволява строежа на ски съоръжения без промяна на предназначението на горските земи.

Текстът в закона е по-известен като „Поправката Цеко Минев“ на председателя на Българската федерация по ски и собственик на компанията „Витоша ски“.

Цеко Минев се спряга и за спонсор на сдружението „Природа за хората и регионите“, която участва в преговорите между правителството и представителите на природозащитни и екологични организации.

По-рано във вторник в интервю за Нова телевизия министър Вежди Рашидов коментира промените в Закона за горите и изрази съмнение, че гражданските протести срещу закона са спонтанни.

„Стачките станаха модерни в България, защото ние винаги, така, гледаме, ако светът скача от 20-ия етаж, и ние сме готови да го направим. Не може 100–200 човека да направят живота кошмар на другите два милиона, които са в София“, коментира министърът на културата.

По думите му България не може да се лиши от инвестициите в туризма, които позволява поправката, предизвикала толкова противоречия.

„Няма нищо страшно, пенсионерите ще си ходят по гората, няма да е цялата гора да изчезне, но трябва да има и съоръжения. Не мога непрекъснато внучките да си ги изпращам в Австрия да се пързалят, излиза ми малко по-скъпо“, оплака се министърът на културата.

#„Витоша ски“ #Филип Цанов #Министерство на културата #Орлов мост #Цеко Минев #Закон за горите #Вежди Рашидов