Обратно към пълната версия на статията »

Задържаният с подкуп професор отстранен от изпитна комисия

Задържаният с подкуп професор отстранен от изпитна комисия
Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Снимка: ВТУ
A A+ A++ A

Задържаният с белязани 500 лева проф. Никола Николов е изваден от състава на комисията, която ще проведе на 21 юни държавен изпит по специалността „Изящни изкуства“, съобщи ректорът на Великотърновския университет (ВТУ) проф. Пламен Легкоступ.

На този етап преподавателят в Художествения факултет на Великотърновския университет няма да бъде уволнен, предаде Дарик радио.

66-годишният проф. Никола Николов бе заловен в петък в сградата на факултета, непосредствено след като студент му предоставил 500 лв., за да си гарантира защитата на дипломната работа.

Първоначално преподавателят поискал от дипломанта 6000 лв., но след като младежът обяснил, че няма толкова пари, смъкнал тарифата.

Полицаите намерили сумата при извършен обиск в чанта за документи, която Николов носел.

„Това, което се случи, уронва престижа на университета. Отстраних проф. Николов от състава на комисията за защита на дипломните работи, на която бе председател. Новият председател е доц. Пенев, членове доц. Косев и доц. Ламбев. Договорът на проф. Николов с ВТУ е преподписан на 8 март тази година. Има опция за още една, но предполагам, че след случилото се факултетът няма да му я гласува. Естествено, след като следствените органи си свършат работата и ако излезе осъдителна присъда, аз ще го уволня. В момента не мога да кажа дали е виновен, тъй като се коментират различни хипотези. Ако се окаже в съда, че е невинен, аз ще отида на неговото място, за да ме осъди той, че съм го махнал неправомерно“, каза проф. Пламен Легкоступ.

Още преди задържането си професорът обяснил на полицаите, че е поискал парите, за да заведе граждански иск срещу политическа партия, неизпълнила финансовите си задължения към него във връзка с поръчка за изготвяне на рекламни брошури, която професорът изпълнил по време на миналата предизборна кампания.

#Великотърновския университет #ВТУ #подкуп #Ректор