Обратно към пълната версия на статията »

Стабилен ръст в поръчките за промишлени стоки в САЩ за януари 2017 г.

Стабилен ръст в поръчките за промишлени стоки в САЩ за януари 2017 г.
Източник: Novinite.bg
A A+ A++ A

Поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба в САЩ нараснаха силно в началото на годината, но благодарение главно на поръчките за военни и цивилни самолети, което не е добър знак за бизнес инвестициите в нови машини и друго оборудване в началото на годината, предаде БНР.

През януари новите промишлени поръчки за стоки с дълготрайна употреба нараснаха с 1,8% до 230,35 млрд. долара спрямо края на 2016-а година, когато се понижиха с 0,8 на сто, показват данни на Търговския департамент на САЩ. Трябва обаче да се има предвид, че повишението се дължи на ръст с цели 69,9% на поръчките за пътнически самолети и на части за тях, както и на скок с 59,9% на поръчките за военни самолети.

Поръчките за дълготрайни промишлени стоки, без тези за транспортно оборудване, се понижиха с 0,2% след повишение с 0,9% месец по-рано, докато поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба, без тези за отбраната, нараснаха с 1,5 на сто.

Поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба, без тези за отбраната и въздухоплаването, обаче се свиха с 0,4% (при прогноза за повишение с 0,5%), като това представлява най-солиден техен спад от миналия септември насам. Именно тези данни се следят като ключов барометър за бизнес инвестициите в САЩ, тъй като те са мерило за разходите на фирмите за оборудване и софтуер.

Тяхното понижение през януари е негативен сигнал за очакваните бизнес инвестиции в промишления сектор в началото на годината.

#САЩ #самолети #промишления #оборудване