Обратно към пълната версия на статията »

Хърватия остана на косъм от четвъртфинала след минимална победа за Испания

Хърватия остана на косъм от четвъртфинала след минимална победа за Испания
Хесус Навас заби топката във вратата на Стипе Плетикоса, който до последно чакаше флаг за засада. Снимка: uefa.com
A A+ A++ A

Испания се класира на четвъртфиналите на Евро 2012 като лидер в Група С с актив от 7 точки след победа с 1:0 над Хърватия.

Успехът за действащия световен и европейски шампион дойде чрез Хесус Навас, който вкара в 88-ата минута след пас на Андрес Иниеста на косъм от положение на засада.

Така отборът отхвърли всички съмнения, че двата отбора може да играят за равен резултат, който да ощети третия в класирането Италия.

Хърватия бе по-активният в нападение отбор и неколкократните майсторски намеси на вратаря Икер Касияс доказаха това.

Ако съдията беше отсъдил дузпа при опасното влизане на Серхио Рамос в краката на Марио Манджукич в 26-ата минута, двата отбора можеха да продължат напред, но доказаха, че решенията зависят от играта, не от сметките.

Испанският селекционер Винсенте дел Боске започна с Фернандо Торес на върха на атаката с Давид Силва и Андрес Иниеста зад него.

Славен Билич заложи на единствен нападател в лицето на Марио Манджукич и сериозна дефанзивна линия.

Решителният мач на стадион „ПГЕ Арена“ в Гданск не предложи очаквания драматичен и емоционален сблъсък, като двата отбора се оттеглиха при нулево равенство след първото полувреме, а през втората част предложиха няколко интересни положения освен гола на Хесус Навас.

Двамата вратари Стипе Плетикоса и Икер Касияс показаха висока класа и имаха голям принос към резултата. Стипе Плетикоса улови с плонж удара на Андрес Иниеста в 12-ата минута, след това шут на Фернандо Торес в 22-рата срещна крака на хърватския страж, а три минути по-късно се справи и с удара на Серхио Рамос.

Първата по-добра възможност за Хърватия получи Даниел Пранич в 25-ата минута, когато се наложи намесата на Икер Касийяс.

Минута по-късно Марио Манджукич стреля от движение в наказателното поле, но далеч над гредата.

В 27-ата минута Серхио Рамос влезе остро в краката на Марио Манджукич, но съдията Волфганг Щарк не видя нарушение в наказателното поле.

В последните минути на първата част играта се забави до почти скучни темпове, а настроението се преля и в началото на второто полувреме.

Раздвижването дойде в 59-ата минута, когато Иван Ракитич среля с глава от близко разстояние, но Икер Касияс се оказа непреодолим.

Минута след това нападателят Фернандо Торес напусна и Винсенте дел Боске увеличи ширината на атаката с включването на дясното крило Хесус Навас.

В 68-ата Гордън Шилденфелд спря пас към Давид Силва, който почти сигурно щеше да завърши с гол. В 77-ата Сеск Фабрегас имаше пространство за стрелба, но се забави.

В 79-ата бърза атака на Хърватия завърши с мощен удар на Марио Манджукич и отразяване на Икер Касияс. Колегата му Стипе Плетикоса се справи с удара на Андрес Иниеста в 84-тата минута, а минута по-късно отрази и шута на Хесус Навас.

Късметът игра в полза на Испания в 86-ата минута, когато Чорлука и Бускетс се спречкаха, а Икер Касийяс не можа да се намеси, но топката щастливо за испанците излезе в аут.

Решаващият гол на Хесус Навас хвърли в еуфория цяла Испания и тотално екзалтира Италия, като почти сигурно я прати на ¼ финал още преди края на двубоите.

Хърватите протестираха за засада, но повторенията показаха, че по-скоро няма такава и голът е редовен.

До края испанците не пуснаха гол, който щеше да класира и противниците им от Хърватия.

Двубоят на Евро 2012 беше първа официална среща между двата отбора. В четирите контроли до момента испанците имаха две победи и една загуба.

На фаза четвъртфинал Испания ще играе в събота вечер в Донецк срещу втория от група D.

#Евро 2012 #футбол #Група С #Испания #Хърватия #Испания #Ейре