Обратно към пълната версия на статията »

Тайни клиенти ще търсят измами при инвестиционни посредници

Тайни клиенти ще търсят измами при инвестиционни посредници
Vesti.bg
A A+ A++ A

Шпиони ще обикалят инвестиционни посредници, които мамят хората. Проверките ще се правят по т.нар. система "таен клиент". Тези хора ще се представят за такива и така държавата ще хваща опитите за измами от такива компании. Това съобщи председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова по време на конференцията "Печели находчиво: Хоризонти за лични спестявания", организирана от insmarket.bg.

Практиката за проверките от тайни клиенти ще бъде разписана и в законодателството. Следващата седмица КФН ще представи съответните промени, които предлага в нормативната уредба, чрез които ще бъдат узаконени тези проверки и какво ще следва при установено нарушение или измама. Преди да бъдат приети, измененията ще бъдат подложени на обществено обсъждане, пише iNews.bg.

Караиванова обясни, че наистина има нужда от такива мерки, тъй като на пазара у нас работят редица компании, които не са лицензирани като инвестиционни посредници и нямат право да се занимават с колективни инвестиционни схеми. Но го правят и реално всеки ден има измамени хора, които губят личните си средства.

Паралелно с това КФН започва инициативи за повишаване на финансовата грамотност сред обикновените хора. И в момента регулаторът организира различни инициативи съвместно с университетите. Скоро такива ще започнат и на други места. "Мислим и за други проекти, а не само студентите да се ограмотяват в областта на личните финанси", каза Караиванова.

В близко бъдеще КФН планира стъпки за подобряването на финансовото състояние и работата с клиенти при застрахователните компании и пенсионноосигурителните дружества. Тя отбеляза, че по време на стрес тестовете, проведени в тези сфери наскоро, се е доказало, че те са стабилни и парите на хората са на сигурно място. Въпреки това обаче са засечени определени определени слабости, които трябва да бъдат отстранени. Затова и финансовият регулатор ще се заеме с изчистването им, отбеляза още Караиванова.

#шпиони #инвестиционни посредници #контрол