Обратно към пълната версия на статията »

Ангелов: „Берета Трейдинг“ носи пълна отговорност за взривовете

Ангелов: „Берета Трейдинг“ носи пълна отговорност за взривовете
Ако са направили опит да извлекат взривното вещество, това би било грубо нарушение на технологичния процес, подчерта Аню Ангелов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Фирмата „Берета Трейдинг“, чиито складове за боеприпаси се взривиха край пътен възел Петолъчката и убиха трима души, носи пълна отговорност за щетите, обяви министърът на отбраната Аню Ангелов.

„Техническата спецификация за утилизация на боеприпаси от фирма „Берета Трейдинг“ предвижда само да се намери площадка за взривяване на снарядите“, обясни военният министър, цитиран от БГНЕС.

По думите му, договорът за утилизация на боеприпаси между Министерството на отбраната и „Берета Трейдинг“ не предвижда рязане или друга манипулация, а само контролирано взривяване.

„Ако са направили опит да извлекат взривното вещество, това би било грубо нарушение на технологичния процес. Ако те са искали да го направят, означава, че фирмата присвоява незаконно взривно вещество“, поясни Аню Ангелов.

Той подчерта, че изказва само предположение, което изпълнителят може да потвърди или опровергае.

„Факт е, че „Берета Трейдинг“ няма техническата възможност да изпълни договора и тази седмица той ще бъде прекратен, ще има неустойки, които ще се пресмятат допълнително“, заяви Аню Ангелов.

На фирмата са дадени авансово средства, защитени от банкова гаранция по този договор. При условие, че изпълнителят не е изпълнил голяма част от него, частта от тази гаранция ще бъде изтеглена в интерес на МО, съобщи още военният министър Аню Ангелов.

„Фирмата носи пълна отговорност за щети на МО и на трети лица“, заключи той.

#МО #Министерство на отбраната #боеприпаси #утилизация #Аню Ангелов #Петолъчката #„Берета Трейдинг“ #взривове