Обратно към пълната версия на статията »

Плевнелиев след ветото: Да не пропиляваме шанса за печалба от туризъм

Плевнелиев след ветото: Да не пропиляваме шанса за печалба от туризъм
Президентът (вторият отляво) е запален скиор и през февруари откри стартовете от Световната купа по ски за жени в Банско в компанията на шефа на федерацията Цеко Минев (най-вдясно). Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Не бива да се пропилява шансът България да печели от туризъм, заяви президентът Росен Плевнелиев в коментар на ветото, което наложи върху Закона за горите.

„С налагането на ветото дадох шанс както на едната, така и на другата страна, вместо да блокират пътищата на България, да се съберат заедно в парламента и да намерят заедно решението“, обясни държавният глава, цитиран от „Фокус“.

Според него по темата има „дефицит на информация“, но изрази увереност, че през следващите седмици Народното събрание ще работи прозрачно по приемането на Закона за горите.

„Посочил съм ясно, че аз съм „за“ развитието на регионите, че не трябва да се пропилява шансът да се печели от туризъм“, подчерта Росен Плевнелиев.

Протестите срещу Закона за горите бяха провокирани от текстовете, които позволяват строежа на ски съоръжения без промяна на предназначението на горските площи.

Тази част от закона стана известна като „Поправката Цеко Минев“, който е председател на Българската федерация по ски и собственик на фирмата „Витоша ски“, която стопанисва съоръженията на Витоша.

Заради това стотици граждани организираха няколко блокади на кръстовището на Орлов мост в София с настояване президентът да наложи вето върху Закона за горите.

В неделя жители на Разлог и Банско организираха контрапротест срещу „екологичния рекет“ и срещу ветото на държавния глава. Те блокираха за 15 минути главен път Е-79 с апел към правителството на Бойко Борисов да не се поддава на натиск и да ограничи бъдещите инвестиции в туристическите региони.

„Познавам региона на Банско много добре; преди да има писти, половината от населението се занимаваше с незаконна сеч. Когато дойдоха пистите, посегателствата в горите намаляха“, коментира президентът.

Той заяви, че ще бъде на страната на регионите и е категорично „за“ ски туризма, сноуборда и всички, които по екологичен начин могат да използват природните дадености.

„Уважавам и подкрепям решението на Министерски съвет – със Закона за горите да вкара ред, но това стана в дефицит на информация за обществото“, повтори Росен Плевнелиев.

#вето #Банско #Разлог #ски #Цеко Минев #Орлов мост #Закон за горите #туризъм #Росен Плевнелиев