Обратно към пълната версия на статията »

Данни на МЗ: Смъртността у нас е два пъти по-висока от средната за ЕС

Данни на МЗ: Смъртността у нас е два пъти по-висока от средната за ЕС
Източник: Novinite.bg
A A+ A++ A

Смъртността у нас е два пъти по-висока от средните стойности за ЕС, показват данните на здравното министерство. Според данните ако в ЕС смъртността е по 9.8 души на 100 хил., то у нас е 15.3 на 100 хил. души, предаде Нова тв.

Основната причина за високата смъртност са сърдечно-съдовите и раковите заболявания. Сред причините е и тютюнопушенето. Освен това всеки четвърти у нас пие всеки ден, а алкохол започваме да употребяваме на 13-годишна възраст.

Ако в ЕС продължителността на живота се увеличава до 80.87 години, у нас е 74.5 години. Отчайващи са и данните за демографското състояние на нацията ни, която до 2008 г. се развива във възходяща тенденция, след което рязко се отчита спад на раждаемостта до 9.2% на 1000 души.

Данните на Министерството на здравеопазването показват, че 70% от населението е с недостатъчна физическа активност. Освен това у нас е превишена и консумацията на сол. Заради тези фактори има много хора с наднормено тегло. При децата от 5-19-годишна възраст с наднормено тегло са до 26%, а затлъстели са до 19.8%. При възрастните от 20-59 години е с до 34%, а затлъстелите са 29.1%.

В страната намаляват болните от туберкулоза, а болните от СПИН са на нивата в Германия и Австрия.

#ЕС #СПИН