Обратно към пълната версия на статията »

Проучване: Мнозинството българи одобряват работата на служебния кабинет

Проучване: Мнозинството българи одобряват работата на служебния кабинет
Източник: Dir.bg
A A+ A++ A

Първите впечатления от служебното правителство са по-скоро благоприятни. Това показва проучването на „Галъп интернешънъл“, финансирано със собствени средства и проведено на 13 и 14 февруари сред 808 души в цялата страна. 37,9% споделят позитивни оценки, а 5,6% - негативни. Висок е делът на хората, които тепърва ще формират позиция - 45,4%, предаде Нова тв.

67,8% от българите смятат, че служебното правителство трябва да промени начина, по който се е управлявала България досега. На противоположното мнение са 26,2%, а останалите се затрудняват да отговорят. 

Над 90% от запитаните подкрепят отстраняването на отговорни лица в Пътната агенция, ревизиите в железниците и в образованието. 70,6% одобряват подготвяната отмяна на практиката на пръстовите отпечатъци в здравеопазването, а 23,3 % не я одобряват.

57,1% от запитаните одобряват и смяната на областните управители, макар че този въпрос събужда и по-сериозна опозиция от 30,6%. 50% отчитат положително факта, че служебното правителство намери пари за машинното гласуване.

Засилено е и търсенето на всякакво ново политическо съдържание – нови фигури и идеи. 54% подкрепят новото звучене в програмата на ГЕРБ. Още по-големи мнозинства от 70% одобряват новите лица в листите на БСП и те се ползват с високо доверие. Засега изглежда, че това допълнително помага на БСП да се утвърди, отбелязват от "Галъп".  

43,1% са категорично против коалиция между ГЕРБ и БСП, 28,6% биха я приели само при определени обстоятелства. Като цяло „За“ са 22,7%. 48,1% смятат, че Бойко Борисов не трябва да бъде във властта след изборите, а 39,8 намират за необходимо той отново да е премиер.

67,2% от запитаните са чули за конгреса на БСП. Речта на Корнелия Нинова се харесва на 53,1% от запознатите, а 34,7% са на обратното мнение. Останалите се затрудняват да отговорят. Всички по-популярни обещания на партиите от последните дни се възприемат добре от българите – особено ако във въпроса не се споменава коя партия е направила съответното обещание. 82%, например, харесват увеличение на данъка на най-богатите хора, 90% пък окуражават идеята за увеличаване на учителските заплати, 89% харесват идеята за фонд, който да стимулира индустрията.

Почти никой не смята, че е лошо за страната да се увеличат минималните заплати и пенсиите. 

#ГЕРБ #БСП #Корнелия Нинова