Обратно към пълната версия на статията »

До 5 години до 40% от българските лекарите ще се пенсионират

До 5 години до 40% от българските лекарите ще се пенсионират
pixabay.com
A A+ A++ A

Между 30 и 40 на сто от българските лекари ще се пенсионират в следващите пет години. Това обяви ректорът на Медицинския университет във Варна проф. Красимир Иванов след среща на ръководителите на висши училища с образователния министър Николай Денков, съобщава Дарик радио, пише Нова телевизия.

Ректорите се обединиха около идеята, че за да бъдат привлечени повече студенти, трябва да се запази балансът между прием и финансиране.

„Определено медицината е търсена, и то обективно, защото има дефицит от над 1 млн. лекари в Европа. За вашата страна той е още по-голям. Наблюдава се застаряване на съсловието. Това е огромен проблем и затова трябва да бъдем подпомагани и насърчавани", коментира проф. Иванов.

Той обясни, че има огромен интерес към медицинските ВУЗ-ове от страна на младите хора, като за едно място се борят 8-10 кандидат-студенти.

Министър Денков подчерта, че обучението в медицинските университети е на високо ниво. Само в два ВУЗ-а, обучаващи медицински кадри, се наблюдава намаление на финансирането, а във всички останали медицински висши училища субсидията за календарната година е увеличена.

Денков и колегата му от образователното ведомство Илко Семерджиев щели да обсъждат механизми за задържане на студентите по медицина в България. Сред предложените мерки са раздаването на специални стипендии и организиране на стажове за младите медици.

#пенсиониране #лекари