Обратно към пълната версия на статията »

Три случая на доказана трихинелоза в Старозагорско и Хасковско

Три случая на доказана трихинелоза в Старозагорско и Хасковско
pixabay.com
A A+ A++ A

Три случая на доказана трихинелоза са регистрирани през януари в Регионална здравна инспекция - Стара Загора (РЗИ). Двата случая са от едно семейство (мъже на 24 и 47 години) и един мъж, познат на семейството, на 37 години. Заразата е тръгнала от домашно прасе, информира iNews.bg.

За периода 25 януари – 3 февруари 2017 г. от РЗИ са издирени и изследвани общо 34 лица на възраст от 24 до 48 години областите Стара Загора и Хасково, консумирали от месото и месните продукти. 80% от лицата са имали оплаквания за висока температура, болки по мускулите и ставите, зачервяване на очите, оток около очите и по лицето. На всички лица е проведена консултация от паразитолог или инфекционист и е назначено специфично лечение. При тях не е установена трихинелоза.

РЗИ установи, че трихинелната инфекция започва след многократна консумация на месо и месни продукти от закупено домашно прасе на територията на област Хасково. Обработката е извършена в домашни условия без да е направено изследване на месото за трихинелоза. Взетите проби от прасето са доказан причинител на трихинелната инфекция.

 

 

 

#трихинелоза #Стара Загора #Хасково