Обратно към пълната версия на статията »

„Берета Трейдинг" и военното министерство си разменят обвинения за взривовете край Сливен

„Берета Трейдинг" и военното министерство си разменят обвинения за взривовете край Сливен
10 дни след взривете на складове за боеприпаси край Сливен остава неясно кой е виновен. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Фирма „Берета Трейдинг" няма вина за това, че в избухналите миналата седмица складове край Сливен са постъпили различни боеприпаси, според собственика й.

„Те се получават запечатани и маркирани в сандъци от Министерството на отбраната," заяви собственикът на фирмата Десислав Делев, цитиран от Дарик по повод изказването на заместник-главния прокурор Бойко Найденов, че подобни боеприпаси не трябва да се намират в тези складове.

„Предаването на боеприпасите в поделението става в присъствието на комисия, в която няма представител на фирмата. В протоколите, издавани от тази комисия, никъде не е отбелязано, че има различни боеприпаси," обясни Делев.

По думите му инцидентът в склада е станал единствено заради човешка грешка на един от загиналите работници:

„Когато ние започваме да отваряме и да утилизираме тези боеприпаси, установяваме, че вътре има различни от това, което е декларирано. Проблемът започва тогава, когато наш колега решава да започне да утилизира този боеприпас. Това нещо е грубо нарушение на абсолютно всички норми за безопасност, инструктажи. Всеки знае най-елементарното правило - когато видиш непознат боеприпас, не пипаш. Няма вина на фирмата за това. Защо министерството на отбраната, в тези сандъци, които са описани в протоколите, те са описали, че има един боеприпаси... Точно това казваме, не искам да ни се вменява различието като наше нарушение и грешка. Абсурдно е," заяви Делев.

Министерството на отбраната обаче твърди обратното на твърденията на Делев.

Подпис на представител на фирма "Берета Трейдинг" ООД стои на приемо-предавателните протоколи по договора за утилизация, заяви във вторник пресцентърът на Министерството на отбраната.

„Всички боеприпаси, сдадени по договора за утилизация с фирма "Берета Трейдинг", са приети от комисия, в която е участвал представителят на фирмата Васил Нинов Трифонов и неговият подпис фигурира върху приемо-предавателните протоколи. С този подпис той удостоверява, че е получил боеприпасите, които са предвидени и записани по договора. Министерството на отбраната разполага с оригинали на всички договори за утилизация, подписани с фирмата, съответните приемо-предавателни протоколи, както и техническите спецификации за начините на утилизация, които ще бъдат предоставени на разследващите органи и няма да бъдат коментирани публично в хода на досъдебното производство," заявяват от военното ведомство.

#Берета Трейдинг #Министерство на отбраната #взривове #боеприпаси #Сливен #Петолъчката #Десислав Делев