Обратно към пълната версия на статията »

Националите по волейбол – без треньор

Националите по волейбол – без треньор
На снимката: президентът на БФВолейбол инж. Данчо Лазаров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на федерацията Данчо Лазаров обяви, че Мартин Стоев не е избраният за поста селекционер на националния отбор по волейбол, както по-рано каза единият от вицепрезидентите Петър Кънев.

Кандидатите за поста са трима, стана ясно след заседанието на управителния съвет в Правец. Ще се избира между Мартин Стоев, Пламен Константинов и досегашния помощник треньор на Радостин Стойчев - Камило Плачи. Решението ще бъде обявено в понеделник.

"Петър Кънев ви е дезинформирал", заяви Лазаров, който уточни, че мнението на запалянковците "не го интересува", цитиран от „Дневник".

"Уважавам решението на Матей. Казва баста и си тръгва. Може един ден да се върне. Вървим си по пътя. Няма да ви кажа нищо по въпроса за оставката. Няма вариант да си тръгна. Аз съм законно избран председател на управителния съвет. Хората от днес могат да ми искат оставката. Ние сме демократична организация", добави Лазаров.

По-рано в четвъртък Кънев каза, че пред делегатите на общото събрание е Мартин Стоев е бил обявен като треньор. Според него Камило Плачи е приел да остане в щаба като помощник. Кънев добави, че "руснаците не пускат Пламен Константинов да е селекционер", като визираше клубния му отбор.

След това Казийски обяви в прав текст, че назначението на Стоев е смешно. Пред присъстващите на общото събрание е бил още по-ясен, като е използвал доста силен израз. "При никакви обстоятелства няма да играя под ръководството на Стоев. За мен той е слаб треньор", заяви Казийски.

По информация на "Дневник" при евентуално завръщане на Стоев начело на отбора е възможно да има и други напуснали национали. Кънев каза, че в сряда е имало среща с петимата основни състезатели, които останаха в София и не пътуват за мачовете от Световната лига в Аржентина - Владимир Николов, Тодор Алексиев, Андрей Жеков, Теодор Салпаров и Николай Николов. Те са показали готовност да играят за България при Стоев.

Стоев води отбора на олимпийските игри в Пекин преди четири години, но участието беше белязано от скандали. Под негово ръководство тимът се класира на трето място на световното първенство през 2006 г. и на световната купа през 2007 г.

"Като се има предвид как се развиха нещата с него на предишната олимпиада, това решение е просто смешно. Аз с него не бих работил където и да било", заяви Казийски в Правец. На излизане от срещата с делегатите на събранието каза: "Това е някакъв абсурд. Той е слаб треньор. Медалите, спечелени с него, са със силен отбор, а не със силен треньор".

Много е вероятно именно твърдото и крайно мнение на звездата да е принудило ръководството на федерацията да даде заден ход и да опровергае. Само два часа след като казаха пред клубовете, че Стоев ще е селекционер с договор за две години, членовете на управителния съвет се насочиха към поредния си грозен сценарий.

Общото събрание на Българската федерация по волейбол (БФВ) закъсня с два часа. Дълго време се чакаше пристигането на президента на федерацията Данчо Лазаров, който пристигна в Правец в компанията на вицепрезидента на Европейската конфедерация (CEV) Александър Боричич.

Той дойде с друг от вицепрезидентите Иван Тодоров. Идеята на поканата му е била да похвали ръководството на федерацията. "Оставете го, ще говори като си свърши ангажимента", каза Тодоров.

"Дойдох, за да изразя поздравленията на Европейската и световната федерация (FIVB). За нас е много важно, че организирахте много големи събития - първо олимпийски квалификационен турнир на европейската конфедерация, след това на турнир на FIVB. Имаше отлична организация. Искам да пожелая голям успех на българския отбор на олимпийските игри", заяви Боричич.

На въпрос дали не е дошъл да подкрепи ръководството на българската федерация, той отговори: "Преди всичко искаме да подкрепим активността на БФВ. Българските отбори постигат успехи на международната сцена".

Подалият оставка национален селекционер Радостин Стойчев заедно с Матей Казийски се изказаха пред делегатите на събранието преди началото на работата по дневния ред.

"Останах със смесени чувства от този разговор. Има хора, които милеят за волейбола и разбирам в каква трудна ситуация съм. Но както казах и на играчите - има моменти, в които човек трябва да направи избор. Важното е не да избереш труден път, а да тръгнеш по него", заяви той.

На въпрос за обвиненията, че има злоупотреби с договорите за екипировка, той заяви: "Каквото съм могъл да донеса като пари и спонсори на федерацията, съм го направил. Но не съм си позволил да взема и една стотинка".

"От мен не може да очаквате нищо, защото декларирах, че нямам никакви амбиции да заемам каквито и да е постове във федерацията. С работата в последната година и половина ми се изчерпа желанието да бъда и национален селекционер. Но видях в залата хора, които искат да се направи нещо, но вероятно нямат сили", каза той.

На въпроса оттук нататък какво ще прави, той отговори: "Първото нещо, което ще направя, е да си почина". А дали би се върнал някога като национален селекционер, както сега става с Мартин Стоев, той каза: "Няма такава опасност, не се притеснявайте".

Вицепрезидентът на БФВ Ивайло Константинов, който също подаде оставка преди два дни, отново заяви, че заради липсата на точка за гласуване на одита и отчета на ръководството може събранието да бъде атакувано в съда. Той потвърди, че няма да се кандидатира за президент.

#Данчо Лазаров #Мартин Стоев #Матей Казийски #национален отбор по волейбол #Радостин Стойчев