Обратно към пълната версия на статията »

Ще има запор на банкови сметки на длъжници

Ще има запор на банкови сметки на длъжници
http://infozauk.com
A A+ A++ A

Ще има запор на банкови сметки на длъжници. Кредиторите ще могат да искат от съда издаване на европейска заповед за това, решиха депутатите днес, приемайки на второ четене промени в Гражданско-процесуалния кодекс, информира БГНЕС.

Предложението е на Министерския съвет и с текста се цели улесняване на трансграничното събиране на вземания по граждански и търговски дела, пише Нова телевизия.

Наличие на трансгранично дело има, когато кредиторът е с местоживеене в една държава-членка на ЕС, а съдът и банковата сметка, подлежаща на запориране, се намират в друга държава-членка или когато съдът, разглеждащ молба за заповед за запор се намира в една държава-членка, а банковата сметка – обект на заповедта за запор, е в друга.

Въвежда се и изискването информацията по запитванията от чуждите съдилища да се предоставя от министерството на правосъдието. Ще има и процедура по оспорване на пълния или частичен отказ на съда за издаване на европейска заповед за запор, а получаването, предаването или връчването на заповедта ще се извършва от съдебни изпълнители.

#запор #банкови сметки