Обратно към пълната версия на статията »

ЕК публикува годишния мониторингов доклад за България

ЕК публикува годишния мониторингов доклад за България
Източник: News.bg
A A+ A++ A

Европейската комисия ще публикува днес годишния доклад за напредъка в правосъдието и вътрешните работи на България и Румъния. Докладът, в който се дава оценка за съдебните реформи и борбата с корупцията и организираната престъпност, този път ще е по-обстоен и ще обхваща 10-годишния период на членство на страните в ЕС, предаде БНТ.

Мониторингът, известен като механизъм за сътрудничество и проверка беше въведен от Европейската комисия през 2007 година, за да съдейства на България и Румъния в съдебните реформи и борбата с корупцията и организираната престъпност. Първоначално докладите се обявяваха два пъти годишно, а от 2013 година насам са всяка година през януари.

В документите за миналата година се посочваше, че Букурещ напредва по-бързо от София към приключване на проверката. Българският доклад критикуваше Висшия съдебен съвет и прокуратурата и посочваше липсата на напредък в борбата с корупцията.

Преди няколко месеца България поиска от Европейската комисия наблюдението да бъде ограничено само до секторите, които остават проблемни. На първото си заседание след Нова година Висшият съдебен съвет поиска напълно напълно отпадане на механизма.

Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер се ангажира единствено с това докладите за България и Румъния да отпаднат до 2019 година, когато изтича мандатът на неговата комисия.

#Румъния #България #комисия