Обратно към пълната версия на статията »

Номинираха Българската православна църква за Нобелова награда за мир

Номинираха Българската православна църква за Нобелова награда за мир
БГНЕС
A A+ A++ A

Българската православна църква е номинирана за Нобелова награда за мир заради спасяването на 48 000 български евреи от лагерите на смъртта по време на Втората световна война. Това се казва в съобщение, публикувано на сайта на църквата, пише Нова телевизия.

В него се уточнява, че номинацията е внесена официално в Нобеловия комитет в началото на януари по инициатива на бившия здравен министър на Израел ген. д-р Ефраим Снех, от професора по право от университета в Хайфа Моше Кешет и от адвокат Моше Алони, и е подкрепена с подписите на повече от 200 наследници на спасени български евреи.

„Тази номинация сама по себе си е голямо признание за Българската православна църква, която винаги, независимо колко тежки и сложни са обстоятелствата и времето, се е придържала към високите християнски идеали и на дело проявява любовта към ближния. Онази любов, в която страх няма, защото съвършената любов пропъжда страха (1Йоан 4:18)”, се посочва в съобщението.

Кои ще са тазгодишните лауреати на Нобеловата награда за мир ще стане ясно през октомври, уточняват от Синода. И припомнят, че това е втора номинация за Българската православна църква за приза. Първата дойде през 2013 г. по повод 70-ата годишнина от спасяването на българските евреи.

#Българската православна църква #Нобелова награда за мир