Обратно към пълната версия на статията »

Желанията на Доналд Тръмп, които няма да се случат

Желанията на Доналд Тръмп, които няма да се случат
Twitter
A A+ A++ A

В своята първа пресконференция новоизбраният американски президент Доналд Тръмп не пропусна и темата за бъдещата търговска политика на САЩ. Републиканецът, който ще встъпи в длъжност на 20 януари, е за налагането на търговски ограничения.

Той поставя под съмнение северноамериканското споразумение за свободна търговия НАФТА и обещава да въведе наказателни мита за мексиканските стоки, пише БТВ.

Освен това Тръмп иска да построи плътна стена по границата с Мексико, като на всичкото отгоре възнамерява да накара мексиканците да финансират начинанието. Бъдещият американски президент вече заплаши с високи вносни мита автомобилните фирми, ако те произвеждат коли за американския пазар в чужбина, и по-специално в Мексико.

В сряда (11 януари) той даде да се разбере, че това ще важи също и за фармацевтичните компании. Вносът вреди на САЩ, защото той означава по-малко работни места в страната – това е позицията на Тръмп.

Държавата не е фирма

Милиардерът, натрупал състоянието си със сделки с недвижими имоти, не пропуска възможност да изтъкне, че възнамерява да управлява САЩ така, както се управляват компании. Той не прави разлика между търговския баланс на дадена държава и този на една фирма.

Ако той е отрицателен, държавата задлъжнява, а ако е положителен – значи е на печалба. „Губим огромни суми пари. Статистиката сочи, че от търговия губим годишно по 800 млрд. долара”, беше заявил Тръмп пред „Ню Йорк Таймс” по време на предизборната си кампания.

Разбиранията на Тръмп за икономиката напомнят фатално за меркантилизма на самовластните държави в епохата на ранния капитализъм, който достига разцвета си някъде между XVI и XVIII в. Лайтмотивът тогава е бил стремежът към разширяване на политическата и военна мощ на държавата чрез насърчаване на родното производство и реализирането на излишъци във външната търговия. Правителствата на тези държави са насърчавали всячески износа на готова продукция, но са налагали високи мита на вносните стоки.

„За съжаление покрай Тръмп се наложи меркантилното виждане, че вносът е вреден, защото означава по-малко работни места у дома”, казва Ролф Лангхамер, бившият вицепрезидент на Института за световна икономика в германския град Кил.

Добрият износ и лошият внос

Този наивен, популистки поглед към нещата скоро може да доведе до катастрофа. Експертите на „Морган Стенли” смятат, че облагането на мексиканските стоки с вносни мита от порядъка на 20% до 45% може и да се отрази добре на американската икономика през първата година, но в дългосрочен план това ще понижи икономическия ръст на САЩ. Високите разходи за производство ще намалят печалбата на американските износители, инвестициите ще спаднат, а потребителските цени ще се повишат.

И Ролф Лангхамер мисли така. „Да се надяваме, че Тръмп ще се огради с мъдри съветници, които ще успеят да го разубедят”, казва германският икономически експерт. Съветниците му, например, биха могли да му разяснят това, че 80% от работните места в американската промишленост през последните няколко десетилетия не са загубени в резултат на глобализацията, свободната търговия и отворените пазари, а в хода на автоматизацията, рационализацията и повишаването на производителността. Затова и кампания от типа „Купувайте американското” няма как да върне обратно тези работни места.

Модерният Барон Мюнхаузен

Доналд Тръмп обеща да направи „от всеки кон за полска работа кон за надбягвания”. Той възнамерява да прокара програма за подобряване на конюнктурата и инфраструктурата за един трилион долара. Освен това обещава да стане „най-големият създател на нови работни места, сътворяван някога от Бог”. Също така иска да намали данъците и същевременно да изчисти държавните задължения.

Финансовите пазари обаче са наясно, че тези негови намерения са толкова реалистични, колкото е вярно твърдението на лъжливия Барон Мюнхаузен, че се издърпал сам от блатото, теглейки се за косите.

Все още пазарите в САЩ май не искат да приемат това. Но все някога ще разберат, че си имат работа с един най-обикновен търговец, който просто предлага стоката си шумно на пазара.

Тогава ще се намерят хора, които ще ни залъгват с приказки за някакви корекции на пазарите, но и други, които съвсем ясно ще заявят, че балонът на Тръмп се е спукал.

#Доналд Тръмп #САЩ