Обратно към пълната версия на статията »

„Кнауф България“ e инвеститор Клас „А“ с нов завод за 32 млн. лв.

„Кнауф България“ e инвеститор Клас „А“ с нов завод за 32 млн. лв.
Министърът на икономиката Трайчо Трайков връчи сертификата за първокласна инвестиция на управителя на „Кнауф България“ Ингрид Янкер. Снимка: „Капитал“
A A+ A++ A

Българското подразделение на австрийската компания „Кнауф“ получи сертификат за инвеститор Клас „А“ за инвестицията си от 32 млн. лв. в нов завод за гипсови мазилки.

„Намерението на „Кнауф България“ ЕООД да разширява производството си е доказателство за това, че сериозните компании, които са вече в България, виждат потенциал за развитието си тук“, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма при връчването на сертификат за Клас „А“ инвестиция на „Кнауф България“ ЕООД, цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката.

В новия завод на „Кнауф България“ – Завод за гипсови мазилки „Марица II“, с. Медникарово, община Гълъбово, на стойност 32 млн. лева, компанията ще произвежда гипсови машинни и ръчни мазилки, като част от продуктите нямат аналог в Европа.

Новият завод за производство на гипсови мазилки на „Кнауф България“ ЕООД ще има годишен капацитет от 110 000 тона.

Предвижда се след въвеждането в експлоатация на предприятието да бъдат създадени допълнително 30 нови работни места.

Министър Трайков отличи инвестицията като иновативна, която, от една страна, използва като суровина отпадъчен продукт от работата на сероочистващите инсталации в топлоцентралите на комплекса „Марица-изток", а от друга – създава продукти с висока добавена стойност.

„Това е важна посока, в която искаме да развиваме икономиката – енергоефективно производство, което оползотворява всички продукти“, допълни още Трайков.

„Кнауф България“ вече притежава две предприятия в страната, отбелязва в. „Капитал“. През 1997 г. компанията приватизира Завода за гипсофазерни плоскости във Видин – „Гипс фазер“, а през юни 2010 г. въведе в експлоатация и второто си предприятие – за гипсокартонени плоскости в с. Медникарово, община Гълъбово.

Инвестициите на дружеството само в двата завода възлизат на около 82 млн. евро. Като се добавят и другите по-малки вложения, свързани с производствената дейност, сумата надвишава 100 млн. евро, изчисляват от компанията. В двете предприятия в момента работят около 190 служители, като за последните две години персоналът е нараснал с 38 души.

„Проектът на „Кнауф България“ ЕООД е пример за инвестиция, която може да се възползва от новата схема по оперативна програма „Конкурентоспособност“ за зелени технологии“, обяви още министърът на икономиката.

Преди дни МИЕТ стартира набирането на проектни предложения за инвестиции в зелена индустрия, които ще бъдат финансирани по оперативната програма с 40 млн евро.

„Досега по ОПК са договорени 920 млн. лв., което е над 1/3 от ресурса на цялата програма за 2007–2013; през следващите два месеца предстои да бъдат отворени всички схеми, а през следващата година те да бъдат договорени. По оперативната програма до момента сме платили 86% от всички постъпили искания за плащане от фирмите“, каза още Трайков.

#Трайчо Трайков #министър на икономиката #чужди инвеститори #завод #Министерство на икономиката