Обратно към пълната версия на статията »

Овчаров: Натискат "Козлодуй“ за по-ниска цена на тока

Овчаров: Натискат "Козлодуй“ за по-ниска цена на тока
Източник: www.dailypress.bg
A A+ A++ A

ЕЦ „Козлодуй“ е принудена да продава на борсата произведения от нея ток на двойно и тройно по-ниска цена, заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров пред БНР. Той посочи, че централата произвежда електроенергия за 1 милиард лева, печалбата ѝ е 1 милион лева, пише Труд.

„Кой я купува тази електроенергия на по-ниската цена? Някой ще провери ли кои са тези фирми? Кой им организира доставяне на електроенергия на значително по-ниски, преференциални цени? И какъв е ефектът за електроенергийната ни система от цялото упражнение? Ако трябва да се случи, да го направим така, че да се случи за полза на обществото“, попита Овчаров.

По повод идеята проектът за АЕЦ „Белене“ да бъде приватизиран, Овчаров заяви: „Аз искам да ми кажете кой ще бъде този министър на енергетиката или изпълнителен директор на НЕК, който ще си позволи да направи приватизация на АЕЦ „Белене“? Той очевидно ще трябва да го направи с предварително запитване до прокуратурата дали цената, избраният купувач, механизмите, по които ще се реализира, са удовлетворителни за българската прокуратура, да си позволи да направи подобна сделка“, коментира той.

#Румен Овчаров #Белене #Козлодуй #НЕК