Обратно към пълната версия на статията »

Евро 2012: Дания с първа победа над Холандия от 45 г.

Евро 2012: Дания с първа победа над Холандия от 45 г.
Героят, който прекъсна 45-годишната лоша серия на Дания срещу Холандия - Михаел Крьон-Дели. Снимка: ekstrabladet.dk
A A+ A++ A

Дания победи Холандия в първия мач от Група В на Евро 2012 с 1:0.

За последно Дания победи Холандия с 3:2 в европейска квалификация на 7 октомври 1867 г. и излязоха на терена в първия мач от „групата на смъртта” на Евро 2012 с бремето на 45-годишна липса на успех срещу „лалетата”.

Освен това Дания нямаше победа в последните си 7 срещи от финали на Европейски първенства. Нескритото самочувствие на Холандия пък беше подкрепено от изключителното им представяне в квалификациите – с цели 37 гола в десет срещи „оранжевите” заслужиха участието си в Евро 2012 по най-категоричен начин.

Въпреки че в началото отборът на Холандия започна със сериозен натиск, „Червеният динамит” избухна в 24-тата минута на двубоя с гола на Михаел Крьон-Дели.

Даниел Агер потърси вратата на Холандия още във втората минута на мача, а минута по-късно неуспешен опит направи и левият бек на „лалетата” Джетро Вилемс, който стана най-младият футболист титуляр в историята на Европейските първенства със своите 18 години и 70 дни.

В седмата минута отбита топка попадна в краката на Робин Ван Перси, който мигновено стреля от 12 метра, но уцели гредата.

След това офанзивната двойка на Холандия – Робин Ван Перси и Ариен Робен, пропусна да отбележи при още две атаки.

Така се стигна до мощния шут на Михаел Крьон-Дели, който се оказа решаващ за двубоя. До края на полувремето „лалетата" продължиха да нападат и да създават положения, но показаха и слабости в отбрана.

Ариен Робен уцели гредата в 36-тата минута, а Ибрахим Афелай направи пореден безрезултатен набег към датската врата 3 минути по-късно.

В 43-тата минута лошо повеждане на топката попречи на Робин Ван Перси да изравни резултата в минути преди края на първата част. Холандия продължи с натиска и през втората част, но усилията на „лалетата” така и не се отразиха на резултата.

В 49-ата минута Уесли Снайдер подаде към Робин Ван Перси, който се спъна в топката, а минута по-късно де Йонг шутира право в ръцете на Стефан Андерсен.

Последваха неуспешни изстрели на Ибрахим Афелай и Джони Хейтинга.

В 70-ата минута голмайсторът Михаел Крьон-Дели отново създаде напрежение пред вратата на Холандия, но стражът Маартен Стекеленбург успя да избие.

Дори двойната смяна в отбора на Холандия на Де Йонг и Афелай с Рафаел ван дер Ваарт и Клаас-Ян Хунтелаар в 71-вата минута не доведе до обрат в срещата.

В 90-тата минута словенският рефер Дамир Скомина не отсъди дузпа за Холандия, въпреки видимата игра с ръка на Ларс Якубсен.

Въпреки негативното начало на Евро 2012 за Холандия, „оранжевите” имат зад гърба си Европейското първенство от 1988 г., когато отново загубиха първия си двубой, но накрая триумфираха с купата.

Сега обаче Холандия ще се изправи пред отбори като Германия и Португалия още в груповата фаза на турнира.

За повече информация за Европейското първенство по футбол следете страницата ни във „Фейсбук“ - „Евро 2012 - близо до теб“.

#Евро 2012 #футбол #Дания #Холандия #Група В