Обратно към пълната версия на статията »

Учени: Катаклизмите и човешката дейност промениха света през 2016 -та (ВИДЕО)

Учени: Катаклизмите и човешката дейност промениха света през 2016 -та (ВИДЕО)
Източник: WEBNOVINAR
A A+ A++ A

Човешката дейност оказва все по-голямо влияние върху природата. Учени все по-често използват думи като "странни", "изумителни" и "астрономически", когато описват природните процеси днес. Ако погледнем към 2016-а, ще видим, че само за една година на планетата Земя са настъпили немалки промени, предаде Дарик.

През 2016 година Италия беше разтърсена от няколко силни земетресения. Трус с магнитуд 6,5 по Рихтер разлюля Централна Италия на 30 октомври. Това доведе до понижаване на земната повърхност в района със 70 сантиметра. В същото време височината на планините в центъра на Апенинския хребет се е понижила с около 40 сантиметра. Трусовете заличиха няколко села и разрушиха базилика от XIV век.

Планетата Земя върви към температурен рекорд за период от повече от 2 милиона години. Днес нашата планета е най-топла от 120 000 години, но ако климатичните фактори останат същите, през следващите няколко хиляди години тя ще се затопли с още около 4 градуса Целзий. Така ще бъде подобрен температурен рекорд за период от повече от 2 милиона години.

Тази година месеците януари, февруари, април, юли и август са били рекордно топли. Януари е най-топлият първи месец на годината на Земята, откакто се записват измерванията на температурите от края на XIX век. Февруари 2016 също е бил най-топъл в сравнение с миналите най-кратки месеци. През април тази година средната температура е превишила нормалните за месеца стойности с 1,1 градуса по Целзий, което не е наблюдавано от 1951 г. насам, когато метеоролозите са започнали да извършват тези наблюдения.

Тазгодишният юли е бил най-топлият месец на Земята, откакто се води статистика. Дори след отслабването на явлението Ел Ниньо юли подобри температурните рекорди в света. Август също се оказа най-топлият в цялата история на наблюденията. Средната температура през август е била с 0,98 градуса Целзий по-висока, отколкото в периода 1951 - 1980 г.

Тази година учени от НАСА откриха още едно сериозно следствие от глобалното затопляне. Те установиха, че топящата се ледена покривка, особено в Гренландия, променя разпределението на тежестта върху Земята. Заради това както Северният полюс, така и движението на полюсите променят курса си. Морският лед в Северната полярна област и през ноември е бил с рекордно ниски стойности. Това е седмият месец през 2016 година с рекордно ниски стойности, обяви американският Национален център за данни за снега и леда. Площта на арктическия плаващ лед през ноември е била 9,1 милиона квадратни километра, с 800 000 кв. км под рекорда от 2006 г.

В Баренцово море край Норвегия ледът отново намаля с 50 000 кв. км, вместо да се увеличи. През ноември там времето трябваше да е студено, но не беше. Нивата на плаващия лед са безпрецедентно ниски, откакто районът се наблюдава със спътник. На места арктическият въздух е бил с 10 градуса по-топъл от нормалното, а морската вода - с 4 градуса над нормалното. Човешкият отпечатък върху Земята е сложил край на епохата холоцен, твърдят 35 учени, сред които геолози, океанографи, климатолози, историци и археолози, които предложиха на Международния геоложки конгрес в Кейптаун, РЮА да бъде прието съществуването на "епохата на човека".

(ВИДЕО)

#странни #Италия #НАСА #студено #януари