Обратно към пълната версия на статията »

Швеция дава България за пример в ЕС

Швеция дава България за пример в ЕС
Шведският премиер Фредрик Райнфелд (вляво) на пресконференцията си с Бойко Борисов в София. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Шведският премиер Фредрик Райнфелд даде България за пример в рамките на Европейския съюз.

По време на съвместната си пресконференция с българския си колега Бойко Борисов в София в понеделник Райнфелд похвали България за държавните й финанси и инвестиционната й политика.

„България е един от примерите в ЕС за правилния път, по който трябва да се върви. България е на второ място по нисък дълг в ЕС, спазва финансова дисциплина и поддържа стабилни финанси, което е предпоставка за растеж и за интереса на чуждите инвеститори," изтъкна шведският премиер, цитиран от БГНЕС.

Той изрази задоволство, че много шведски компании като ИКЕА и H&M, която предстои да отвори скоро свой магазин, инвестират в България, и допълни, че това е голям успех и говори добре за страната.

Райнфелд заяви още, че шведските туристи са открили България, като тази година страната ни е била посетена от 40 000 шведски туристи.

Българският премиер Бойко Борисов благодари на шведския си колега за подкрепата на Швеция за присъединяването ни към ЕС и за Шенген и за това, че много шведски компании инвестират в България.

Той изтъкна, че България може да привлече шведските туристи и със своята археология, поради което премиерът ще запознае Райнфелд с това как се харчат европейските пари с изграждането на метрото на Ларгото и разкопките при "Света София".

"Убеден съм, че след това и шведските медии ще проявят интерес, така че това да стане една от основните дестинации за туристите, посещаващи България", изтъкна Борисов.

Премиерът заяви, че през 2012 г. България няма да закупи стратегически изтребители „Грипен" от Швеция, сделка, към която шведската компания Сааб проявява интерес, тъй като в момента все още „доизплаща заварените сделки от предишното правителство".

"Проявяваме варианти за разсрочено плащане в годините, така че да не се натовари бюджета за 2013 г., когато трябва да платим и еврооблигациите на стойност над 1,8 милиарда евро", заяви Борисов.

#Фредрик Райнфелд #Швеция #Бойко Борисов #министър-председател на България #министър-председател на Швеция #шведски туристи #ИКЕА #Грипен #Сааб