Обратно към пълната версия на статията »

Трайков: Ще изплуваме от кризата по-бързо от ЕС

Трайков: Ще изплуваме от кризата по-бързо от ЕС
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България ще изплува от кризата по-бързо от останалите страни в Европейския съюз, смята министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

„Ако погледнете прогнозите за икономическия растеж за 2012 година, която наистина ще бъде много тежка, ще видите, че България ще изплува по-бързо от останалите страни в ЕС“, заяви той по БНТ в понеделник.

„За България е особено важно индустриите ни, особено тези, които са експортно ориентирани, по-малко да работят на ишлеме и да има повече продукти, в които да има вложен значителен интелектуален труд и са капиталоемки“, поясни Трайков.

По думите му е необходима съществена промяна на структурата на българската икономика.

Това е същността на схемите в Оперативна програма „Конкурентоспособност“. Те са фокусирани изцяло върху сектори, които могат да донесат по-високи доходи и по-висока принадена стойност и определено не са сектори, които губят пари, обясни министърът.

„Търсим такава структура, която има повече добавена стойност, което значи, че има повече средства за инвестиции от акционерите и повече средства за заплати на работниците и служителите“, добави той.

Според Трайков политиката на правителството от последните две години да постъпва „изключително внимателно с бюджета“, сега се оказва много правилна, тъй като държави, които не са следвали подобно управление, в момента имат сериозни проблеми.

„Смятам, че досега сме действали изключително разумно, продължаваме по същия начин и догодина“, заяви той.

#България #ЕС #Европейския съюз #криза #Трайчо Трайков #министър на икономиката #енергетиката и туризма #експорт #бюджет #правителство