Обратно към пълната версия на статията »

Борисов за бартера с васкините: Ситуацията беше такава и трябваше да се реагира бързо

Борисов за бартера с васкините: Ситуацията беше такава и трябваше да се реагира бързо
Източник: БНР
A A+ A++ A

За пореден ден министри от кабинета на Борисов, а и самият премиер, даваха обяснения в Следствената служба към Софийската градска прокуратура за бартерната сделка с Турция за ваксини. Премиерът даде обяснения в 13 часа. Той заяви, че в случая с ваксините е трябвало да се действа бързо и затова решението да се внесат ваксини "Пентаксим" от Турция е взето по процедурата "на подпис", предаде БНТ.

Борисов одобри практиката министри да дават обяснения в следствието. Освен него - бившият образователен министър Тодор Танев, социалният Ивайло Калфин, правосъдният Христо Иванов и вицепремиерът Томислав Дончев също се явиха в Следствието.

Премиерът Борисов влезе в Следствената служба на Софийската градска прокуратура след 13 ч. Остана в сградата малко повече от 30 минути. На излизане заяви, че е обяснил защо решението за бартерната сделка с Турция е взето на подпис. "Това, което съм обяснил, е по чл. 7, чл. 9 как се внася акт на подпис, поради това, че тогава ситуацията беше такава и бързо трябваше да се реагира с ваксините", заяви премиерът в оставка.

Борисов е представил и финансово-икономическите обосновки България да направи бартерната сделка за ваксините "Пентаксим". Не видя "маниер" в работата на прокуратурата - да проверява министри, но когато са в оставка. Заяви, че е нормално. Коментирайки, че предният път, когато е бил извън властта, е проверяван за скъпия кетъринг на "Авиотряд" 28, Борисов заяви: "Сандвичи, който си носи в самолета, яде. Който не си носи, не яде. - А сега каква е поуката? Без ваксини? - Сега ще си изведем друга поука. И ще дойде време, в което действително трудно ще се намират министри"

Бившият правосъден министър Христо Иванов също беше в следствието заради ваксините, за разлика от премиера заяви, че привикванията в прокуратурата търсят политически ефект. "Случва се това, че главният прокурор показва колко е влиятелен и колко е силен. Вие тук има една кавалкада от министри, които трябва да ги снимате и да ги показвате като в едно пошло позорище. Това се случва. Демонстрация на политическо влияние над хора, които вече са в оставка", допълни Иванов.

Бившият образователен министър Тодор Танев обясни, че всяко решение на МС се съгласува с министрите само и единствено от гледна точка на целесъобразността му. Финансовата и юридическа обосновка не са работа на министрите извън здравния ресор, обясни Танев. "Когато става дума за здраве на деца, когато преди това има обосновка на качеството на това, което се прави, потребността му, а също така и обяснение в документите, че е добре да се бърза, за да може при много по-ниска тарифа това нещо да бъде в България - вероятно, защото това беше отдавна, е било взето от мои колеги, включително и от мене. До момента не е доказано, че тези ваксини са лоши", добави той.

#ваксини #Борисов #Софийската градска прокуратура #Христо Иванов #Тодор Танев